U Sarajevu se zbog dotrajalih cijevi gubi i do 75 posto vode

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2019. u 22:00
Sarajevo već godinama ne uspijeva riješiti problem s vodom

Dio vode se gubi zbog dotrajalosti cijevi, a ostatak zbog nelegalnih priključaka, odnosno krađe vode.

Stanje vodovodne i kanalizacijske mreže u Kantonu Sarajevo je katastrofalno, piše sarajevsko Oslobođenje. Kompletni gubici na vodovodnom sistemu su 70 do 75 posto od ukupno zahvaćene vode. 

Jedan dio gubitaka se odnosi na curenja zbog dotrajalosti cijevi, a drugi dio je zbog nelegalnih priključaka, odnosno krađe vode. Kako bi obnova zastarjele vodovodne i kanalizacijske  mreže, kao i neophodnih elektropostrojenja bila realizirana  što prije i u što je moguće većem obimu, izuzetan značaj predstavljaju odobrena kreditna sredstva EBRD-a od 25 milijuna eura, čija realizacija će omogućiti da u skorije vrijeme bude obnovljen veći dio kritičnih dijelova cjevovoda i pumpnih postrojenja. 

Prema riječima Envera Hadžiahmetovića, v. d. direktora KJKP Vodovod i kanalizacija, to bi u konačnici znatno utjecalo na smanjenje gubitaka vode u mreži i povećalo kvalitetu vodoopskrbe u Kantonu Sarajevo.

 

2,1 milijun

KM izdvojit će gradske vlasti za rekonstrukciju mreže

"U okviru prve tranše kredita planirani su radovi na pumpnim stanicama Bačevo, Alipašin Most i Centar, a na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Vogošća planirana je rekonstrukcija distributivnih i potisnih cjevovoda. Na realizaciji ovog kredita ubrzano radimo i nadamo se da bismo već najesen mogli početi radove", najavio je Hadžiahmetović. "U toku su pripreme na realizaciji ovih projekata koji će se financirati iz proračuna za 2019. od namjenskih sredstava, odnosno vodnih naknada na području općine Centar, kao i sredstava koja će osigurati Općina", rekao je Hadžiahmetović. 

Vrijednost radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže procijenjena je na  2,1 milijuna KM. Zbog velikog obima radova, predviđeno je da se rekonstrukcija vodovodne mreže izvodi u dvije faze. Skupština Kantona Sarajevo pozabavila se još jednim važnim problemom, a tu su kladionice. Na sjednici održanoj u srijedu usvojena je inicijativa  zastupnika Seada Milavice da se dosadašnji kriteriji neophodne udaljenosti kladionica od najmanje sto metara od vjerskih objekata te osnovnih i srednjih škola poveća na hiljadu metara, tj. jedan kilometar.

Sead Milavica je u obrazloženju, između ostalog, rekao da se kladionice namjerno otvaraju u blizini škola kako bi na velikom odmoru privukle mlade ljude. "Dosadašnja zaštita od štetnih utjecaja, kao što je minimalna udaljenost od 100 metara od vjerskih i školskih objekata, ne predstavlja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala", rekao je zastupnik Milavica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close