U samo jednom danu propala spajanja od 100 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2014. u 21:59
Reuters

Još je nejasno znače li otkazana spajanja hlađenje u uzavrelom sektoru medija i telekomunikacija.

U samo jednom danu američko tržište kapitala ostalo je bez transakcija spajanja i preuzimanja (M&A) vrijednih čak 100 milijardi dolara. Za glavnu vijest “crne srijede” u M&A sektoru pobrinuo se novinski magnat Rupert Murdoch nakon što je objavljeno da njegova medijska kuća Twenty-First Century Fox odustaje od preuzimanja jednog od najvećih medijskih konglomerata, Time Warnera. Odustavši od svoje 80 milijardi dolara vrijedne ponude za Time Warner, Murdoch je tako napustio planove o stvaranju jednog od najvećih svjetskih medijskih konglomerata.

Ta iznenađujuća vijest prekinula je iscrpljujuću bitku oko dogovaranja uvjeta pod kojima bi se spojila dva najveća holivudska studija i televizijske kuće od vremena TNT-a i Fox Newsa. Ipak, neki se investitori pitaju predstavlja li taj Murdochov potez tek mudro nastojanje da se spusti vrijednost dionica Time Warnera, što bi mu kasnije omogućilo da po povoljnijim uvjetima opet uđe u pregovore. Vijest o propasti pregovora o spajanju Foxa i Time Warnera uslijedila je samo tri sata nakon što je korporacija Sprint odustala od namjere kupnje Deutsche Telekomova američkog T-Mobilea. Još je nejasno nagovještavaju li ta dva otkazana sporazuma trend usporavanja spajanja i akvizicija na inače uzavrelom tržištu medija i telefonije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Korporacija Sprint odustala je od svoje ponude za stjecanjem četvrtog po veličini mobilnog operatera u SAD-u, budući da američki regulator nije pokazao nikakve naznake omekšavanja svog protivljenja, saznaje se iz izvora bliskih sporazumu.

Komentirajte prvi

New Report

Close