U Rusiju bez carine mogu svi srpski proizvodi osim jednog

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2019. u 07:51
Zaposleni u kragujevačkoj tvornici ne rade niti nakon kolektivnog godišnjeg odmora, koji je završen 19. kolovoza/Igor Kralj/PIXSELL

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nekoliko puta je najavljivao početak izvoza automobila na rusko tržište, ali od toga nema ništa.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Aleksandar Bocan Harčenko, veleposlanik Rusije u Srbiji, usaglasili su se početkom ovog tjedna da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EAEU), službeno najavljeno za 25. listopad, omogućiti Srbiji pristup tržištu od oko 180 milijuna potrošača.

Donedavno, Vučić je u takvim prilikama gotovo redovno ponavljao da očekuje brzi početak izvoza kragujevačkog Fiata 500L na tržišta Rusije i Euroazijske unije, pa je jednom i pred kamerama dobio Putinovo obećanje za taj posao, navodi Danas.

Nepotrebna avantura
Međutim, posao nije realiziran, a ako je suditi prema usaglašenom sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU-a, nikada niti neće biti. Zbog toga Vučić o tome u posljednje vrijeme "mudro šuti", objašnjava beogradski list. Prema sporazumu, Srbija će u EAEU izvoziti gotovo sve što proizvodi, osim motornih vozila. Srpski dužnosnici su i za vrijeme pregovora s EAEU-om najavljivali da je takoreći gotova stvar da će sporazumom biti obuhvaćeni i automobili. 

Prvo je bio spominjan samo bescarinski plasman modela 500L, koji se proizvodi u Fiatovoj tvornici u Kragujevcu, da bi u posljednjih nekoliko godina, na traženje ruske strane, u taj, prema izjavama dužnosnika Srbije i Rusije, načelno već dogovoreni trgovinski sporazum bila uključena i ruska Lada. Sve to ipak se nije dogodilo, a od povlaštenog plasmana kontingenta od 5000 do 10.000 automobila iz Kragujevca nema ništa. Takav ishod, smatraju upućeni, nikako neće ugroziti poziciju kragujevačkog Fiata.

 

10 tisuća

vozila Fiat 500L trebalo je, navodno, biti izvezeno Rusima

Naprotiv, tvrdi se, tvornica a će, zahvaljujući tome što Putin nije ispunio obećanja, gotovo sigirno izbjeći nepotrebnu poslovnu avanturu, vezanu za pokušaj plasmana na tržištima na kojima su Fiatovi automobili rijetki i nisu traženi.  Analitičari, pak, procenjuju da jednokratni izvoz 5000 ili 10.000 automobila, sve i kad bi bio uspješan, ne bi značajnije pomogao kompaniji Fiat koja je prisiljena zbog pada prodaje modela 500L na europskim tržištima sve češće zaustavljati proizvodne linije u Srbiji. 

Zaposleni u kragujevačkoj tvornici ne rade niti nakon kolektivnog godišnjeg odmora, koji je završen 19. kolovoza, već su ga produžili plaćenim odmorom, koje će trajati do 3. rujna. U rujnu je, kao i u nizu mjeseci ove godine, predviđeno tek devet radnih dana.

Opet najava novog modela 
S druge strane, srpski mediji, ponajprije oni bliski vlasti, sve učestalije najavljuju novi model u kompaniji Fiat Chrysler Automobiles Serbia, u Kragujevcu. Prema pisanju talijanskog portala clubalfa.it, kojeg prenose srpski mediji, navodno bi se novi Fiat 500 Giardiniera koji će na tržištu trebao zamijeniti model 500L, najverovatnije proizvodio u Srbiji.

Giardiniera, koja će vjerovatno imati i električnu verziju trebala bi biti na tržištu najkasnije 2021. godine.  Međutim, nije to prvi put da mediji u Srbiji najavljuju nove modele za Kragujevac. Nedavno su, pozivajući se na navodne izjave s vrha Fiata, prenijeli da će u Kragujevcu sljedeće godine ili najkasnije od 2021. godine, početi proizvodnja SUV-a, ali ranije su se spominjali i drugi Fiatovi modeli. 

Neizvjesnost u Kragujevcu

Fiatov investicijski plan do kraja 2019.
Predstavnici zaposlenika u kragujevačkom Fiatu ne žele komentirati najave o novom modelu, jer o tome nemaju nikakvu službenu  informaciju. Smatraju da je nekorektno što pojedini mediji plasiranjem neprovjerenih informacija uznemiravaju "već uznemirene i uplašene radnike". Očekuju da će se do kraja godine menadžment FCA Grupe morati oglasiti, i vladi Srbije, radnicima i javnosti konačno priopćiti investicijski plan za Srbiju, s informacijom o novom modelu u Kragujevcu. Objava plana najavljena je za travanj ove godine, ali se nije dogodila.

Komentirajte prvi

New Report

Close