U razbijenim iPhoneima leži 2 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2017. u 07:59
Uređaj Horizon veličine je mikrovalne pećnice, a neophodan je za složenije popravke / REUTERS

Iako se naizgled čini da je servis razbijenih iPhonea niskodohodovna djelatnost, u tom poslu ustvari leži golem novac.

Apple sve više shvaća da u popravku razbijenih iPhonea leže milijarde dolara, pa je odlučio u svojim ovlaštenim trgovinama postaviti do sada tajnoviti stroj za brzi popravak mobitela. Kako je za Reuters izjavio Brian Naumann, direktor servisnih operacija kompanije, do kraja ove godine američki tehnološki div postavit će uređaj za popravak zaslona pod nazivom Horizon u približno 400 ovlaštenih servisa u 25 država svijeta. Među prvim primateljima “čudesnog” uređaja veličine mikrovalne pećnice trgovački je lanac Best Buy iz Minneapolisa.

Golem novac u servisu

Iako se naizgled čini da je servis razbijenih iPhonea niskodohodovna djelatnost, u tom poslu ustvari leži golem novac. Naime, Apple je u posljednjih 10 godina prodao više od milijardu iPhonea svih modela. No, dio kupaca izbjegava 4800 ovlaštenih prodajnih centara i servisa razasutih po svijetu jer se u slučaju kvara ili nezgode obraćaju neovlaštenim majstorima. No, njima Apple ne isporučuje originalne rezervne dijelove. Prema procjenama istraživačke tvrtke IBISWorld, popravak svih vrsta mobitela globalno donosi četiri milijarde dolara godišnje.

Apple ne objavljuje koliki su prihodi od servisa, ali procjene govore da se radi između jedne i dvije milijarde dolara za sve proizvode. Međutim, Apple je do sada ograničavao broj servisa s uređajem Horizon, a tajio je i njegove karakteristike. Štoviše, sve do sada za Horizon šira javnost uopće nije znala.

Popravci od nedavno

Iako je razbijeni zaslon relativno jednostavno zamijeniti, popravak u Horizonu je potreban kada se moraju učiniti složeniji zahvati, poput popravka senzora otiska prsta. Naime, samo Horizon može “reći” procesoru da prepozna zamjenski senzor kao originalni. Bez toga se telefon neće moći otključati prislanjanjem prsta.

Apple je u poslovanje s popravcima krenuo tek prije tri godine nakon predstavljanja iPhonea 6. Do tada su kupci plaćali naknadu za popravak, ali su jednostavno dobili zamjenski uređaj. Iako u Appleu tvrde da su čekali kako bi usavršili cijeli servisni proces, činjenica je da se sada popravak više isplati. Naime, cijena novog zaslona prije nekoliko godina iznosila je 229 dolara, a sada se kreće između 129 i 149 dolara, ovisno o veličini. Time ovlašteni servisi mogu biti konkurentni neovlaštenima koji naplaćuju niže cijene. v     

Komentirajte prvi

New Report

Close