U Raškoj otkrivene velike zalihe bora, vrijedne 2 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2018. u 22:00
Očekuje se da će rudnik bora raditi 21 godinu/FOTOLIA

Iz rudnika bi se moglo dobiti 11 milijuna tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona.

Kanadska rudarska kompanija Erin Ventures, iz Vancouvera, kako doznaju Večernje novosti, pronašla je u području Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika ugljena kod Baljevca na Ibru u općini Raška, rezerve rude bora, čija je bruto vrijednost veća od dvije milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao biti u funkciji 21 godinu. U tom razdoblju, iz Raške bi se moglo dobiti 11 milijuna tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona. 

Nude se za partnera
Ta mala kanadska tvrtka ušla je u program bušenja na lokaciji u Srbiji nakon što je multinacionalna kompanija Rio Tinto, najveća rudarska korporacija na svijetu, odustala od koncesije na tom području. Zanimljivo je da je upravo Rio Tinto, uz tursku državnu kompaniju Etimaden, kontrolira čak 80 posto svjetske proizvodnje bora.  Otkriće kanadskog Erina je toliko značajno da su mnogobrojne svjetske rudarske kompanije sada zainteresirane za strateško partnerstvo s njima, pišu Večernje novosti.

 

130 milijuna

eura trebao je uložiti Rio Tinto u istraživanje u Raškoj

Najveći dio rezervi bora, čak 75 posto, nalazi se upravo u Turskoj, međutim, otkriće kanadskog Erina sada stavlja Srbiju u red zemalja s velikim zalihama tog vrijednog i traženog materijala.  Prema pisanju beogradskog lista, čak se procjenjuje da je ležište u Piskanji mnogo kvalitetnije od onih koja su do sada pronađena u svijetu. Prema nepotvrđenim podacima, koje navode Večernje novosti, jedna od najvećih svjetskih kompanija dogovorila se s Erinom o početnim ulaganjima od 20 milijuna dolara, kako bi se unaprijedio projekt Piskanja. 

Prema načelnom dogovoru, u sljedeće dvije godine ta kompanija, čije se ime zbog konkurencije drži u tajnosti, trebala bi financirati daljnja istraživanja u okolini Baljevca na Ibru, kako bi se potvrdilo je li to ležište, kako se pretpostavlja, treće po veličini i bogatstvu u svijetu.

Po koncesijskom ugovoru iz 2006. godine, Rio Tinto je u geološka istraživanja kod Baljevca na Ibru i izradu feasibility studije trebao investirati više od 10 milijuna eura, da bi nakon toga počele pripreme za otvaranje rudnika i rafinerije za preradu borne kiseline u prahu.  U taj posao trebalo je biti uloženo do 130 milijuna eura, a posao bi dobilo oko 700 radnika. Međutim, Rio Tinto je od tog posla odustao, nakon čega je istražna prava preuzeo kanadski Erin.

Važniji im loznički jadarit
To odustajanje je možda povezano s pojačanim angažmanom Rio Tinta na drugoj bogatoj lokaciji u Srbiji.  Riječ je o istraživanju rudnog potencijala nedaleko od Loznice, gdje se obavljaju opsežna bušenja u potrazi za jadaritom, mineralom nezaobilaznim u proizvodi litija i bora.  Jadarit je nedaleko od Loznice otkriven prije 14 godina, a Rio Tinto do sada je uložio više od 100 milijuna dolara u taj projekt. Očekuje se da će proizvodnja početi između do 2024. godine. 

Gdje se koristi bor?

Od sportske opreme do štitova za tenkove
Bor se upotrebljava za proizvodnju borosilikatnog stakla, snažnih i lakih materijala za kompozite u aeronautici, te sportske opreme kao što su štapovi za pecanje i palice za golf. Za uporabu u štitovima za tenkove i pancirna odijela, upotrebljava se borov karbid.

Komentirajte prvi

New Report

Close