U prosincu najsnažniji rast u posljednjih 5,5 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2017. u 12:00
Uslužnom sektoru na ruku ide slabiji euro/FOTOLIA

Dobra odskočna daska za daljnje jačanje oporavka u 2017.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u prosincu najsnažnijim tempom u pet i pol godina dok u novoj godini izglede zasjenjuje politička neizvjesnost, konstatirala je u srijedu u najnovijem mjesečnom istraživanju londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u prosincu na 54,4 boda, što je njegova najviša vrijednost od svibnja 2011., utvrdili su u Markitu, povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti za pola indeksnog boda. U studenom PMI je iznosio 53,9 bodova. "Konačni podaci o PMI-ju signaliziraju još snažniji kraj 2016. nego što je bio slučaj s preliminarnim prvim brojkama.

Unatoč tome, još se ne može pouzdano reći predstavlja li takav trend nasušno potrebnu odskočnu dasku za daljnje jačanje oporavka eurozone u 2017. Mnogo će toga ovisiti u ovoj godini o političkim zbivanjima", ističe glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Dok industriji a u nešto manjoj mjeri i uslužnom sektoru na ruku ide slabiji euro, podupirući inozemnu potražnju, domaća potražnja vjerojatno će u novoj godini ostati prigušena zbog političke neizvjesnosti, ističe Williamson.

"Trenutno kompanije ipak ignoriraju političke bojazni, pa je tako optimizam u uslužnom sektoru na najvišim razinama u nekih pet godina", dodaje glavni ekonomist Markita. Među faktorima koji su, uz slabiji euro, pružali značajnu podršku gospodarstvu eurozone na kraju 2016. Williamson izdvaja i pojačano zapošljavanje i poticajne mjere ECB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close