U privatizaciju još 80 srpskih tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2019. u 22:00
Još traje natječaj za prodaju Luke Novi Sad

U 16 tvrtki, među kojima je i Azotara, a koje su bile predviđena za privatizaciju, pokrenut je stečajni postupak.

U protekle tri godine srpska država našla je ulagače za više od 400 tvrtki predviđenih za privatizaciju, a u Ministarstvu gospodarstva zadovoljni su rezultatima u 2018. godini u koju se ušlo s popisom od 122 kompanije, a izašlo sa samo 85 tvrtki u privatizacijskom portfelju, prenosi Tanjug.

Budući da nekoliko javnih poziva za privatizaciju još traje i da se njihov završetak očekuje sljedećih tjedana, u ministarstvu vjeruju da će do kraja siječnja 2019. u njihovom portfelju ostati oko 80 tvrtki.

Ne opterećuju proračun
"Te su tvrtke potpuno neutralne po proračun Srbije, po naše javne financije. Neke od većih, poput Simpa i Yumca, koračaju kroz usvajanje Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije", kaže Dragan Stevanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Ove godine se očekuje i rješavanje pitanja Petrohemije.

"Ima pozitivnih naznaka i signala. O tome ćemo još razgovarati i analizirati šta bi bilo najbolje za državu da uradi s Petrohemijom", kaže Stevanović. U 2019. očekuje se i završetak privatizacije FAM-a, za koji je zainteresirana američka kompanija Valvoline. "Imamo i potpisan memorandum i čini mi se dobrog i ozbiljnog investitora", objašnjava Stevanović.

U 2018. godini objavljena su 23 javna poziva za privatizaciju, ostvareni su prihodi od nešto manje od šest milijuna eura od prodaje sedam tvrtki, a od prodaje imovine PKB korporacije 121 milijun eura. Riješeno je i pitanje strateškog partnerstva za RTB Bor za čiju je dokapitalizaciju kineski Zijin uplatio 350 milijuna dolara s planom da u sljedećih šest godina uloži još 1,26 milijardi dolara.

Sačuvana radna mjesta
Za 16 tvrtki koje su bile predviđena za privatizaciju pokrenut je stečajni postupak, među kojima je i Azotara Pančevo, dok je za 13 obustavljen proces privatizacije. Još traje pet javnih poziva za prodaju udjela Hidrotehnike, Luke Novi Sad, Plantaže Velika Drenova, Veterinarske stanice Lajkovac i Valjevske pivovare.

Najveći izazovi Ministarstva gospodarstva u 2018. godini, kaže Stevanović, bili su pre svega kompanija RTB Bor, PKB i Azotara. Važno je i da je svih 5000 zaposlenih u RTB-u Bor ostalo na svojim radnim mjestima, kao i to što je Al Dahra preuzela 1700 radnika PKB korporacije, a ostalima je isplaćena otpremnina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close