U poslovima s Agrokorom nije bilo poslova na štetu Mercatora

Autor: Poslovni.hr/H , 07. rujan 2017. u 12:38
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U odnosu između Mercatora i koncerna Agrokor do sada nije bilo nikakvih poslova u kojima bi slovenski trgovački lanac bio oštećen u korist većinskog vasnika, konstatirao je izvanredni član Mercatorove uprave Gregor Planteu u svom prvom izvješću o transakcijama i poslovima između tog trgovačkog lanca i matične kompanije.

"Svi poslovi zaključeni između Mercatora i većinskog vlasnika Agrokora te s njim povezanih kompanija, odgovaraju načelima savjesnosti, ekonomičnosti i vjerodostojnosti, a Mercator ni u jednom sklopljenom poslu nije bio prikraćen niti oštećen", navodi se u prvom izvješću Plantea, kojeg je u Upravni odbor Mercatora kao svog povjerenika prije četiri mjeseca imenovala slovenska vlada.

Planteu je u Upravu Mercatora imenovan temeljem "lexa Mercatora", odnosno Zakona o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju, kako bi nadgledao sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokorom te kako bi se spriječilo eventualno odlijevanje kapitala i sredstava u insolventni Agrokor i tako zaštitio nacionalni interes zbog utjecaja Mercatora na cjelokupno slovensko gospodarstvo.

U izvješću Planteu također konstatira da Mercator u proteklom razdoblju nije Agrokoru i s njim povezanim tvrtkama dodijelio nikakva jamstva, kredite, garancije ili slične obveze koje bi bile na Mercatorovu štetu. Prvo izvješće Plantea o poslovnim operacijama između Mercatora i Agrokora odnosi se na razdoblje od 8. svibnja do 8. kolovoza ove godine.

Riječ je o prvom izvješću izvanrednog opunomoćenika slovenske vlade u Mercatorovoj upravi, o kojem je Mercator u četvrtak izvijestio Ljubljansku burzu. S nalazima izvješća upoznat će se u četvrtak i slovenska vlada, a Planteu će ga opširnije predstaviti i na konferenciji za novinare.

Komentirajte prvi

New Report

Close