U poplavama u Austriji, Njemačkoj i Češkoj više poginulih i nestalih

Ilustracija / Thinkstock Ilustracija / Thinkstock

Obilne kiše u Austriji u nedjelju su izazvale poplave i blatne bujice u kojima je najmanje jedna osoba poginula, dvije se vode kao nestale.

Obilne kiše koje su posljednih dana pogodile središnju Europu izazvale su poplave i odrone zemlje u kojima su najmanje dvije osobe poginule, a više ih je nestalo, izvijestile su novinske agencije u nedjelju.

Obilne kiše u Austriji u nedjelju su izazvale poplave i blatne bujice u kojima je najmanje jedna osoba poginula, dvije se vode kao nestale, a više stotina bilo je primorano napustiti svoje domove.

Jedan radnik koji je radio na raščišćavanju poginuo je u odronu zemje u gradu St. Johanu u blizini Salzbruga, izvijestila je agencija APA, dok su u salzburškoj pokrajini pogođenoj bujicama blata i vode dvije osobe nestale. Na nekim mjestima je u samo nekoliko dana palo kiše koliko padne u razdoblju do dva mjeseca.

Nevremenom, koje je na nekim područjima izazvalo i najgore poplave od 2002. godine, teško su pogođene i savezne države Gornja Austrija, Tirol i Štajerska. Uzbuna zbog opasnosti od poplava na sjevernoj strani Alpa na snazi je do ponedjeljka, kad se predviđa i slabljenje oborina, izvijestila je agencija Reuters.

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, gdje je prekinut željeznički promet prema Austriji. Dvije su osobe nestale u Reutlingenu na jugozapadu zemlje, priopćila je policija Baden-Wuerttemberga.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je pogođenom stanovništvu potporu savezne vlade i najavila da će se "u slučaju potrebe" angažirati i vojska, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, izvijestila je agencija AFP.

Pripadnici češke vojske su oko povijesnog središta Praga podignuli metalne zapreke i postavili vreće s pijeskom kako bi ga zaštitili od poplava nakon što su višednevne kiše dovele do porasta razine rijeka i primorale stanovništvo nekih nizinskih područja na evakuaciju.

Kako je voda rijeke Vltave prodrla u dijelove starog dijela grada, praške su vlasti ograničile javni prijevoz i zatvorile postaje podzemne željeznice.

"Zbog sadašnjeg stanja proglasio sam stanje uzbune za područje glavnog grada", rekao je gradonačelnik Tomas Hudeček na konferenciji za tisak.

U poplavama u Češkoj jedna je osoba poginula, a više ih se vodi kao nestale.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve