U Plantažama prvi put više crnogorskih radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2015. u 21:59
Sezonski radnici u Plantažama zarađuju 10 do 15 eura dnevno

Od 500 sezonskih radnika samo 80 su iz drugih zemalja, što se nije dogodilo posljednjih petnaest godina.

U Plantažama, najvećoj crnogorskoj poljoprivrednoj kompaniji, trenutno radi više od 500 sezonskih radnika, od čega je prvi put u posljednjih 15 godina 400 osoba iz Crne Gore, a 80 stranaca, priopćila je Zorica Kovačević, ministrica rada i socijalne skrbi.

Komentirajući pisanja crnogorskih medija kako su se gotovo svi radnici iz Bijelog Polja vratili kućama zbog neprimjerenih uvjeta, niskih dnevnica i lošeg smještaja i hrane, Kovačević je rekla da Ministarstvo rada nije vršilo pritisak na te ljude, kao niti Zavod za zapošljavanje, te da im nitko nije obećao početnu plaću od 400 eura i dnevnice od 15 do 20 eura.

Prema njenim riječima, sezonski radnici u Plantažama mogu dnevno zaraditi 10 do 15 eura, a kada bude puna berba breskvi i do 30 eura dnevno. "Točno je da je bilo pritisaka predradnika i da su se djeca iz gradskih sredina vratila jer nisu znala raditi te poslove, ali mi ih nismo obavijestili da će biti organizirana obuka u trajanju od sedam dana", objasnila je Kovačević. Sljedećih dana Plantaže bi zbog početka berbe breskvi trebale zaposliti još 200 osoba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close