U ove zemlje isplati se otići po jeftinije gorivo

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2018. u 09:19
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Neizvjesno je hoće li se poskupljenja nastaviti.

Cijene goriva rastu iz tjedna u tjedan pa je tako u posljednjih mjesec i pol dana Eurosuper 95 poskupio za 55 lipa, odnosno za prosječan spremnik benzina od 40 litara danas treba platiti 22 kune više nego prije šest tjedana. Poskupljenje benzina u stopu prate i veće cijene dizela. Dapače, dizel je u posljednjih pet tjedana poskupio još i više – 63 lipe po litri. A neizvjesno je hoće li se poskupljenja nastaviti, piše Večernji list.

I dok je u Hrvatskoj prošli tjedan trebalo za litru benzina platiti 10,37 kuna, u Austriji se toči po 1,29 eura po litri (9,56 kn/l). Austrija ima mnogo bolji standard od Hrvatske, a prema službenim podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza (IRU), srednja cijena litre benzina u Austriji prema zadnjim je prošlotjednim podacima 1,21 eura (8,94 kune). Znamo da je gorivo unatoč ovogodišnjem povećanju trošarina u Bosni i Hercegovini jeftinije nego u Hrvatskoj (8,1 kunu stoji litra Eurosupera 95), pa mnogi Hrvati iz pograničnih područja odlaze točiti gorivo u BiH gdje na spremniku od 40 litara mogu uštedjeti 90 kuna. Država uzima 60 posto Provjerili smo stoga kako je u drugim državama u okruženju, pa i šire u svijetu.

I u Mađarskoj je – u odnosu na Hrvatsku – cijena goriva osjetno manja. Litra benzina stoji 8,88 kuna, pa bi i Hrvati koji žive blizu granice s Mađarskom mogli pronaći računicu za odlazak na benzinsku pumpu u Mađarsku, pogotovo ako to vežu s tjednom kupovinom budući da su mnoge stvari u mađarskim supermarketima povoljnije nego u Hrvatskoj. I u istočnom je susjedstvu gorivo nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. U Srbiji je, prema podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza, cijena litre benzina 9,25 kuna, u Crnoj Gori 10,09 kuna, Kosovu 9,1 kn, a u Makedoniji 8,36 kn. U Bugarskoj litra Eurosupera 95 stoji 8,46 kn, a u Rumunjskoj 8,47 kuna. I srednjoeuropske države poput Češke, Slovačke i Poljske imaju znatno jeftinije gorivo nego što ga plaćamo u Hrvatskoj. U Njemačkoj je cijena benzina po litri 10,57 kuna, dakle nešto viša nego u Hrvatskoj. U državama zapadne Europe, pogotovo u Skandinaviji, gorivo je skuplje.

Osim Norveške, koja ima velike zalihe nafte ali i visoke cijene i standard, pa je cijena po litri benzina 12,86 kuna, skupo je i u Švedskoj (11,34 kn) i Finskoj (11,64 kn), kao i u Danskoj (11,26 kn).

Komentirajte prvi

New Report

Close