U novom pokušaju PKB se prodaje za samo 104,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2018. u 08:09
Stado PKB-a procijenjeno je na 17,3 mil. eura i prodavat će se odvojeno/FOTOLIA

Na prodaju je ne samo imovina PKB-a, već i povezanih tvrtki: Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarska stanice PKB.

Srpsko Ministarstvo gospodarstvo objavilo je natječaj za prodaju imovine PKB korporacije po početnoj cijeni od 104,5 milijuna eura, a zainteresirani ponuđači mogu se javiti do 10. rujna.

Na prodaju je ne samo imovina PKB-a, već i povezanih tvrtki: Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarska stanice PKB, javlja Politika. Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih dijelova, kao i stoke.

Vrijedi daleko više
Procijenjena vrijedost zemljišta, objekata i opreme je 208,5 milijuna eura, udjela od 29% Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 eura, a 45,77% Instituta PKB Agroekonomik 431.300 eura.  Početna cijena na natječaju je 50% procijenjene vrijednosti.

 

50 mil.

eura viša od sadašnje bila je početna cijena za PKB prošle godine

Stado je procijenjeno na 17,3 mil. eura, ali taj iznos nije ušao u početnu cijenu jer će cijena stada biti utvrđena neposredno prije uvođenja kupca u posjed i iznosit će 100% procijenjene vrijednosti stada na dan popisa. U prvom pokušaju prodaje PKB-a prošle godine početna cijena bila je 50 milijuna eura viša. Ministarstvo gospodarstva prošle je godine objavilo poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za sudjelovanje u postupku privatizacije PKB-a i četiri povezane tvrtke.

Bez obvezujuće ponude
Za beogradsku kompaniju tada su bili zainteresirani Industrija mesa Matijević, MK Commerce Miodraga Kostića, Al Dahra iz UAE-a, te kompanije iz Velike Britanije, Singapura i Kine.

Obvezujućih ponuda, unatoč velikom interesu, ipak nije bilo.  U sindikatu PKB-a navode, kako dodaje Politika, da kombinat u posljednjih nekoliko meseci najviše posjećuju predstavnici arapskih i kineskih kompanija. Pravo sudjelovanja na natječaju za kupovinu PKB-a imaju kompanije koja se bave poljoprivredom ili trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a koja su u prethodnoj godini ostvarila prihod od 400 milijuna eura.  Također, sudionik natječaja može biti i konzorcij. 

Komentirajte prvi

New Report

Close