U Nordijskom centru Planica skijat će se i ljeti

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2015. u 22:00
Podzemna staza duga 800 metara bit će namijenjena uglavnom rekreativnim skijašima

Podzemno skijalište u Nordijskom centru imat će 800 metara dugu skijaško-trkaću stazu s kombinacijom prirodnog i umjetnog snijega.

Budući Nordijski centar Planica u Sloveniji imat će podzemnu dvoranu, u kojoj će biti moguće skijanje tijekom cijele godine.

Nordijski centar imat će, naime, 800 metara dugu skijaško-trkaću stazu, a prirodni snijeg će se za podzemnu stazu prikupljati na proljeće, tako da će se skijati na kombinaciji prirodnog i umjetnog snijega. Temperatura na stazi bit će oko nule, za regulaciju topline koristit će se sustav koji će se za vrijeme raznih događaja omogućiti grijanje, dok će inače hladiti dvoranu. Snijeg će se u dvorani očuvati tijekom cijelog ljeta. Staza je više namijenjena rekreativnim skijašima, a manje natjecateljim.

 

40milijuna

eura vrijedna je investicija u Nordijski skijaški centar

Sportaši tijekom ljetnih treninga obično prijeđu između 20 i 50 kilometara dnevno i 800 metara duga staza im je prekratka. Zato će se koristiti za testiranje skija i posebne treninge. Ukupna investicija u Nordic Centar iznosi oko 40 milijuna eura, a najskuplji dio je središnji objekt za skijaško trčanje, koji će stajati 9,97 milijuna, kaže direktor Zavoda za sport RS Planica Jelko Gros. Otvaranje se predviđa za prosinac ove godine kada padne prvi snijeg. Prema Grosovim riječima, Nordijski centar ima tri izvora prihoda.

Jedan su skakači na skijama koji će koristiti Nordijski centar za obuku. Prošle godine su napravili 11.000 tzv. vježbenih jedinica, a ove godine će ih biti još više. Vježbena jedinica znači da natjecatelj u jednom danu obavi kompletnu obuku i šest ili osam skokova, a skakači su došli iz 18 stranih zemalja i Slovenije. Ljeti će se centar koristiti kao cross-country staza. Sljedeći izvor prihoda je godišnja organizacija natjecanja u Planici. Treći izvor su posjetitelji Planice, a Nordijski centar treba namaknuti oko milijun eura godišnje, od čega 300 tisuća za investicijsko održavanje. Sat skijanja u podzemnoj dvorani stajat će devet eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close