U njemačkoj riznici 37 milijardi eura viška

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2018. u 21:59
Kancelarka Angela Merkel u idućem mandatu cilja na veću proračunsku potrošnju, ali blago/REUTERS

Nova procjena za 2,2 milijarde eura je manja od prijašnje, ali je to i dalje najviši višak od ujedinjenja.

Njemački statistički ured snizio je u petak procjenu njemačkog proračunskog viška u 2017. godini iako je iznos i dalje najviši od ujedinjenja zemlje 1990. godine.

Prošle su godine prihodi savezne države, zemalja i tijela lokalne uprave nadmašili rashode za 36,6 milijardi eura, objavio je Destatis u priopćenju. U siječnju su statističari proračunski višak procijenili na 38,4 milijarde eura. Sniženi je višak i dalje najviši od ujedinjenja zemlje 1990. godine. Iskazan udjelom u BDP-u, iznosi oko 1,1 posto.

Odvojeno su iz Destatisa u petak priopćili da je njemački BDP u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porastao 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razini uvećan je 2,2 posto, najviše od 2011. godine. Konzervativni CDU kancelarke Angele Merkel i njihov izgledni manji partner u budućoj koalicijskoj vladi SPD namjeravaju povećati potrošnju u iduće četiri godine ako članovi socijaldemokratske stranke na internom glasanju odobre ulazak u vladajuću koaliciju.

Tako bi četvrti mandat Angele Merkel mogao značiti veću potrošnju na zdravstvenu i skrb za starije građane, ulaganja u infrastrukturu i veći doprinos u proračun Europske unije. I CDU i SPD ipak teže uravnoteženom proračunu, što znači da blago povećanje potrošnje vjerojatno neće odobrovoljiti njemačke partnere u inozemstvu niti međunarodne organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Oni pozivaju Njemačku da smanji ogroman trgovinski višak značajnijom domaćom potrošnjom, napominje AFP. 

Komentirajte prvi

New Report

Close