U nekim europskim državama ne smijete imati prljavi auto, ne smijete voziti po makadamu, pušiti…lista bizarnosti je podugačka

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2019. u 11:06
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL

Koje pravilo će nas najteže pogoditi…možda ono da je u nekim državama zabranjeno rukama izraziti negodovanje u prometu.

Ljeto je vrijeme putovanja, a jedna od najvećih frustracija prilikom odlaska u inozemstvo je kad u retrovizoru vidite automobil s uključenim rotirkama, piše HAK revija.

Potom stanete sa strane i znate što slijedi. Uvijek je to poprilično visoka kazna, uglavnom u eurima. Prometne znakove uglavnom znamo čitati, ako na okrugloj bijeloj ploči s crvenim obrubom piše 60 sigurno to nećemo protumačiti kao ‘vozi brže od 60 km/h’. No, u mnogim europskim državama na snazi su pravila koja baš i nisu uobičajena, a sad ćemo vas upoznati s njima.

Albanija

Tolerancija na uporabu alkohola u vožnji je 0.01 promil, što je gotovo isto kao da i nema tolerancije. Koliko je to, jedan gutljaj piva, pogled na žesticu, jedna Griotta…

Bjelorusija, Bugarska, Rusija i Rumunjska

Vozite li neoprani, prljavi automobil on se klasificira kao tehnički neispravno vozilo i slijedi kazna.

Bugarska

U jednosmjernim ulicama možete parkirati samo na lijevoj strani.

Cipar

Zabranjena je uporabe sirene u rezidencijalnim četvrtima i u blizini bolnica. Vozačima je zabranjeno jesti u automobilima. Također, korištenje ruku da biste izrazili negodovanje je nedopušteno – to uključuje srednji prst, prijeteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i prijetnji. Sjeti li se netko ove zakonske odredbe u Hrvatskoj, promet više nikad neće biti isti.

Francuska

Ne smijete imati slušalice na ušima. Uključuje to zabavni i informativni program – dakle, ne smijete imati slušalice bluetootha, glazbene slušalice… Blicaju li vam vozači iz suprotnog smjera to nije znak njihove dobre volje i neće vas propustiti – to čine zbog toga što oni žele proći prvi. Dopuštena količina alkohola je 0.02 posto. Dakle, dvije Griotte… Usput, u automobilima morate imati i tester za alkohol. Možete ga nabaviti na svkoj benzinskoj stanici.

Grčka

Zabranjena je vožnja s upaljenom cigaretom.

Island

Nema vožnje po makadamu, osim ako se na njemu ne nalazi označeno parkiralište.

Makedonija

Putnik na prednjem sjedalu također mora biti trijezan

Njemačka

Vozite li sporo na Autobahnu, dobit ćete kaznu. Prijetite li rukama drugim vozačima kazna je 500 eura. Dok čekate na pružnom prijelazu morate isključiti motor. Ostanete li bez goriva na Autobahnu, bit ćete kažnjeni.

Portugal

Ne smijete nositi kanistar s benzinom u vozilu

Rusija

Zabranjeno je pokupiti autostopere.

Slovenija

Kad idete unatrag obavezno morate uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Španjolska

Ako nosite naočale za vožnju u automobilu morate imati zamjenski par – isto vrijedi za Portugal i Švicarsku.

Švicarska

Nema pranja automobila nedjeljom. Dakle, u Ženevi, Bernu…, ćete si morati pronaći neki drugi hobi.

Komentirajte prvi

New Report

Close