Rekorder po potrošnji: Grad u kojem svaki turist potroši čak 3400 kuna dnevno

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2018. u 11:18
Foto: Getty Images

Prognoza za 2018. ukazuje na nastavak pozitivnog trenda u svih deset destinacija, s tim da Istanbul očekuje najveći rast broja posjetitelja – od gotovo 20 posto.

Bangkok, London i Pariz su najposjećenije destinacije u svijetu po broju međunarodnih posjetitelja prema rezultatima godišnje analize Mastercard Global Destination Cities Index koja donosi popis 162 najposjećenija svjetska grada. U svijetu kojeg karakterizira porast nacionalizma, međunarodna putovanja imaju sve veći značaj – razbijaju barijere, šire horizonte i imaju pozitivan utjecaj na rast gospodarstva. Kako piše punkufer, vodeći gradovi svoju poziciju mogu zahvaliti idealnoj kombinaciji biznisa i razonode te snažnih lokalnih kultura.

Pozitivni gospodarski tokovi utjecali su i na porast međunarodnih putovanja. Tako ljestvica 10 najposjećenijih destinacija u 2017. pokazuje rast broja posjetitelja u gotovo svim top destinacijama. Iznimka je jedino južnokorejski Seul koji je doživio pad.

Prognoza za 2018. ukazuje na nastavak pozitivnog trenda u svih deset destinacija, s tim da Istanbul očekuje najveći rast broja posjetitelja – od gotovo 20 posto. S oko 20 milijuna međunarodnih posjetitelja koji su prenoćili Bangkok ostaje na vrhu ljestvice i projekcije rasta za 2018. pokazuju da će ga neki drugi grad teško nadmašiti. Zanimljivo je da su posjetitelji skloni ostati u Bangkoku 4,7 noći i prosječno dnevno potrošiti 173 američkih dolara (1010 kuna).  .

Razlike postoje i kad je riječ o iznosima koje posjetitelji potroše tijekom svog boravka. Dubai je i dalje predvodnik ljestvice destinacija prema iznosu potrošnje posjetitelja koji su prenoćili te tako u prosjeku dnevno troše čak 537 američkih dolara – oko 3400 kuna.

U ljestvicu top 10 destinacija po ukupnoj potrošnji međunarodnih posjetitelja u 2017. godini ušla je i Meka u Saudijskoj Arabiji koja se nalazi na drugom mjestu te Palma de Mallorca u Španjolskoj i tajlandski otok Phuket. Od najposjećenijih gradova, turisti najmanje po danu potroše u Istanbulu i to prosječno 108 američkih dolara (oko 680 kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close