U mostarski Aluminij uložili bi 200 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2019. u 21:59
Proizvodnja bi bila pokrenuta/Ivana Ivanović/PIXSELL

Izraelsko-kineski konzorcij FBiH dostavio ponudu o preuzimanju ugašene tvornice.

Izraelsko-kineski konzorcij, kojega čini grupa M.T. Abraham, Amira Grossa Kabirija, poduzetnika i vlasnika nogometnoga kluba Hapoela iz Tel Aviva, te kineski div CMEC, dostavili su vlastima Federacije BiH ponudu o preuzimanju ugašenog mostarskog Aluminija i ponovnom pokretanju proizvodnje, prenosi mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore bliske vladi Federaciji BiH.

Predstavnici izraelskih i kineskih investitora predstavili su užem sastavu vlade biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, navodi list. M.T. Abraham i CMEC su ponudili ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbe električnom energijom te otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od aluminija. 

Usto, u roku od godinu dana ovi investitori su se obvezali vratiti na posao sve radnika na njihova radna mjesta. Od Federacije BiH traži se subvencioniranje dijela cijene električne energije dok elektrana za potrebe Aluminija ne bude izgrađena.

Posrnuli mostarski gigant Aluminij prestao je raditi nakon što je isključen s naponske mreže početkom srpnja zbog golemih dugovanja koji su premašili 200 milijuna eura. Ova je kompanija plaćala iznimno visoku cijenu električne energije i sirovina te imala loše ugovore s dobavljačima. Nedavno je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close