U Lukavcu zbog pranja novca uhićen milijarder Pramod Mittal

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2019. u 22:00
Lakshmi Mittal je težak 17,2 milijardi dolara/Fotolia

Poduzetnik Pramod Mittal mlađi je brat Britanca Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka svijeta.

Milijarder Pramod Mittal uhićen je u Lukavcu kod Tuzle, a mediji nagađaju da je to uhićenje povezano s pranjem novca u kompaniji Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) u vlasništvu te poznate obitelji indijskih korijena nastanjene u Velikoj Britaniji.

Vijest o uhićenju prenio je sarajevski list Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore. "Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je Mittal pod nadzorom agencija za provođenje zakona. Tek kad bude predan u našu nadležnost, moći ćemo iznijeti više detalja", rekao je za Avaz glavni tuzlanski županijski tužitelj Tomislav Ljubić. 

Nisu poštovali ugovor 
Mediji prenose da je nalog za uhićenje izdan za još najmanje dvije osobe koje se dovode u vezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u GIKIL-u te izvlačenjem novca na račune u Londonu. 

 

2,5 milijuna

eura navodno je izvučeno preko tvrtke GIKIL

"U toku je pretres prostorija koje je u Lukavcu koristio ovaj biznismen. Policija se nalazi u upravnoj zgradi tvrtke, preko koje je ovaj milijarder oprao više milijuna maraka", naveo je ovaj portal, Mittal je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a i proteklih dana je došao u posjet jednoj od svojih brojnih kompanija koje posjeduje širom sveta. Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje 2,5 milijuna eura, navedi sarajevski portal Žurnal.

Mittal je u BiH došao 2003., kad je njegova tvrtka GSHL sklopila ugovor o strateškom partnerstvu s državnom kompanijom Koksno hemijski kombinat  (KHK), čime su Britanci dobili većinska upravljačka prava, a što je bilo nesrazmjerno vrijednosti kapitala koji je imali u GIKIL-u.  Prema ugovoru, GSHL je trebao uložiti 46 milijuna KM, što nisu učinili. 

Uz Lukavac, Zenica i Ljubija  
Pramod Mittal mlađi je brat Lakshmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju Mittal Steel učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu. Njegovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 17,2 milijarde dolara, Mittal Steel se 2006. spojio s kompanijom  Arcelor, čime je nastao  novi svjetski lider Arcelor-Mittal.

Uz Pramoda koji je investirao u Lukavac, Mittal Steel većinski je vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora. Poslovni je u svibnju 2017. objavio da je Lakshmi Mittal ostvario najveći porast bogatstva, za više od šest milijardi funti, čime je dosegnuo 13,2 milijarde funti.  Mediji u Indiji tada su javljali kako je Lakshmi Mittal  pomogao bratu Pramodu u rješavanju financijskih problema. Obitelj Mittal već je imala afere u BiH. U jednoj od njih, Milorad Dodik je 2015. rekao – pozivajući se na Poreznu upravu Republike Srpske – da "kompanija ArcelorMittal Prijedor duguje nekoliko desetaka milijuna KM poreza". 

Komentirajte prvi

New Report

Close