U Lukavcu uskoro tvornica za reciklažu rabljenih guma

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2015. u 21:59
Otpadne gume u BiH zasad se koriste kao pogonsko gorivo u termoelektranama

Pogon u industrijskoj zoni gradit će kompanija Energy Solution.

Kompanija Energy Solution u Tuzli je započela aktivnosti oko realizacije projekta izgradnje Centra za reciklažu rabljene gume koji će se nalaziti u industrijskoj zoni u Lukavcu, javlja portal Akta.ba.

Glavnim projektom predviđena je izgradnja postrojenja za reciklažu rabljenih automobilskih guma na lokaciji industrijske zone u Lukavcu. Glavne komponente planiranog postrojenja porijeklom su iz Kine, dok su dodatni uređaji nabavljeni iz Ukrajine, a svrha im je upravo reciklaža starih automobilskih guma, plastike i drugih otpadnih proizvoda od gume. Proizvodi reciklaže automobilskih guma u kombinaciji s najsuvremenijom tehnologijom bit će odlučujuća prednost nad konkurencijom na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i u navedenom segmentu u kojem se kompanija želi specijalizirati.

Otpadne gume u BiH danas se najčešće koriste u termoelektranama kao pogonsko gorivo, što ima za posljedicu negativan utjecaj na okoliš. Reciklaža gume spada u djelatnost održivog razvoja, jer od rabljenih proizvoda stvara proizvode koji imaju novu vrijednost, a time se i obavlja i povrat materijala i energije iz iskorištenih proizvoda u gospodarski sustav. Centar za reciklažu rabljenih guma planira se graditi na lokaciji bivše kompanije Messer Tehnoplin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close