U Ljubljani proizvode traženi islandski jogurt za cijelu Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2019. u 22:00
Ljubljanske mlekarne nude čak 485 različitih proizvoda/Ivica Galović/ PIXSELL

Siggi jogurt proizvodit će se za Sloveniju, Veliku Britaniju, Portugal, Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku.

Svojom suvremenom tehnološkom opremom i naprednim procesima Ljubljanske mlekarne na samom su vrhu u Lactalis Grupi. Stoga ne čudi da su početkom godine upravo u Sloveniji počeli proizvoditi brand islandskog desertnog jogurta skyr Siggi za cijelu Europu, pišu Finance.

Najveći u Sloveniji
Lactalis je uspješnog proizvođača islandskog jogurta skyr u SAD-u preuzeo je početkom 2018. godine, a nakon godinu dana testiranja posao za koji su bile zainteresirane brojne mljekare u grupi povjeren je Ljubljanskim mlekarnama.  Siggi jogurt će se ove godine proizvoditi za osam tržišta, osim u Sloveniji, za Veliku Britaniju, Portugal, Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku, a proizvodit će ga nešto manje od 1500 tona. 

Ljubljanske mlekarne najveća je slovenska mljekara koja kupuju i prerađuju više od polovice mlijeka kojeg u Sloveniji otkupljuju mjekare, što znači više od 210 milijuna litara godišnje. Početak kompanije, koja je rasla na periferiji Ljubljane, datira još iz 1956. godine.

 

1500 tona

islandskog jogurta proizvodit će se godišnje u Sloveniji

O dugogodišnjoj tradiciji svjedoči i prvi zaštitni znak Lučka iz 1958., koji je postao generički naziv za sladoled na štapu, pišu Finance. Za proizvodnju jednog skyra – koji se tradicionalno proizvodi od obranog mlijeka s procesom cijeđenja – potrebno su do četiri puta veće količine mlijeka nego za proizvodnju jednog običnog jogurta, a konačni proizvod sadrži tri puta više proteina od konvencionalnog jogurta.

Tvrtka, koja je prošle godine ostvarila gotovo 169 milijuna eura prihoda od prodaje, s gotovo 600 zaposlenika, u vlasništvu je francuske Lactalis grupe od 2013. godine, koja je najveći proizvođač mliječnih proizvoda u svijetu sa 250 proizvodnih pogona u 50 zemalja. Ljubljanske mlekarne, koje imaju manji proizvodni pogon u Mariboru, proizvode čak 485 različitih proizvoda i za njih koriste oko 200 različitih recepata. Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarni, rekao je da tvrtka u prosjeku svakodnevno preuzima oko 550.000 litara mlijeka za manje od 24 sata. 

Prisutni na 40 tržišta
"Gotovo četiri petine cjelokupnog mlijeka u Ljubljanskim mlekarnama svakodnevno se prerađuje u trajno mlijeko", izjavila je Valerija Širovnik, direktorica tvornice.  Ljubljanske mlekarne uvelike ovise o izvozu, budući da se polovica svih proizvedenih količina izvozi. Izvoze i svoje robne marke, npr. Berti, brand trajnog mlijeka, u Aziju i Afriku. Svojim mliječnim proizvodima prisutni su na više od 40 tržišta. Mlijeko Ljubljanske mlekarne kupuje od 2100 poljoprivrednika iz cijele Slovenije, a na obradu u Ljubljanu svakodnevno dolazi 32 do 37 cisterni, objašnjavaju Finance.  Njihov teret, mlijeko koje se hladi na četiri do šest stupnjeva, pažljivo se prati tijekom putovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close