‘U Koreji su ludi za podacima, ne možemo se s time nositi’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 18:06
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Južna Koreja najbolje je umrežena zemlja svijeta s 50 milijuna korisnika mobilnih usluga od kojih je 30 posto na superbrzim mrežama.

Direktori južnokorejskih telekomunikacijskih kompanija upozoravaju europske kolege koji već dugo sa zavišću prate gusto umreženo azijsko tržište da nove generacije mobilnih mreža vrlo sporo vraćaju uložen novac.

Južna Koreja najbolje je umrežena zemlja svijeta s 50 milijuna korisnika mobilnih usluga od kojih je 30 posto na superbrzim mrežama. Ujedno je uzor mnogim europskim operaterima koji se spremaju aktivirati vlastite mreže bazirane na tehnologiji četvrte generacije, takozvanom LTE-u. U razgovoru za Reuters čelnici najvećeg južnokorejskog operatera SK Telecoma i drugog po veličini KT Corpa upozoravaju ipak da usprkos prednostima za potrošače same kompanije još teško vraćaju novac uložen u tehnologiju lansiranu prije 18 mjeseci.

"Naši europski kolege žale se da još nisu doživjeli istinsku eksploziju podatkovnog prometa", kazao je u utorak na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barceloni predsjednik uprave KT Corpa Suk-Chae Lee. "U Koreji su ludi za podacima. Bilježimo neviđenu potražnju, ne možemo se s time nositi. Problem je što potrošači nisu spremni dovoljno platiti za to. Dakle, osnovni je problem možemo li na tome zaraditi?"

Europske vlade često ističu Južnu Koreju kao model koji bi mnoge željele primijeniti. Ukazuju na superbrze mreže koje milijunima ljudi omogućavaju kupovinu, komunikaciju i veću produktivnost putem interneta. Zemlja ima tri operatera koji su prisiljeni boriti se za svakog potrošača, puno trošiti na marketing i subvencioniranje mobitela, neprestano nuditi više za manje kako bi namamili i zadržali pretplatnike. "Promet se povećava, ali ne mora nužno slijediti i rast prihoda", kazao je glavni tehnološki direktor SK-a Jae W Byun u intervjuu.

"Zabilježili smo rast prosječnih prihoda po korisniku za oko 13 dolara u usporedbi s 3G mrežom. To je dobar novac, ali možda nedovoljan da opravda potrebno veliko ulaganje u LTE". Napomenuo je da bi se profitabilnost LTE-a poboljšala kada bi se, kako očekuju u SK-u, broj pretplatnika na tu tehnologiju popeo do kraja godine na 60 posto, sa sadašnjih 30 posto.

Europski operateri kao što su Telefonica i France Telecom, pritisnuti propisima, konkurencijom i gospodarskim teškoćama, spekuliraju da će milijarde dolara potrebnih ulaganja u 4G mreže u konačnici vratiti kroz više cijene za krajnje potrošače. Je li njihov optimizam bio opravdan pokazat će ovogodišnje širenje usluga 4G na više pretplatnika u Njemačkoj, Francuskoj, Skandinaviji i Velikoj Britaniji.

Korisnici korejskih operatera SK Telecoma i KT Corpa u prosjeku troše 1,8 do 1,9 gigabajta podataka mjesečno. dok prema istraživanju tvrtke Cisco prosječan korisnik pametnog telefona na sporijoj 3G mreži troši oko 342 megabajta. Južnokorejski skok na 1,8 gigabajta nadovezao se na 80-postotni skok mobilnog podatkovnog prometa na 2G, 3G i 4G mrežama u 2012. "LTE je vrlo koristan za potrošače ali i dalje je veliko pitanje možemo li dalje tako?", kazao je Suk-Chae Lee. "To je blagoslov za kupce, ali prokletstvo za operatere", dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close