U Kopru radi prvi ruski fakultet u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 22. studeni 2017. u 21:59
Nastava će se izvoditi na Primorskom sveučilištu

Filijala moskovskoga sveučilišta školovat će buduće menadžere i bankare.

U  Sloveniji je ovih dana započela s radom podružnica Sveučilišta Lomonosov, prva takva ruska obrazovna ustanova na području Europske unije, a nekoliko studenata na njoj već studira ekonomiju i financije prema programu moskovskog Ekonomskog fakulteta, objavili su slovenski mediji.

"Rusija je naš važan gospodarski partner, a našu smo gospodarsku suradnju u prvoj polovici ove godine uspjeli podići za 26 posto", kazao je na sinoćnjoj svečanoj akademiji povodom otvaranja podružnice ruskog sveučilišta slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ocijenivši da će dogovorena razmjena studenata i profesora između dvaju sveučilišta biti poticaj nadogradnji svestraih odnosa s Ruskom federacijom.

Na otvaranju ustanove u prostorijama Primorske univerze u Kopru, bio je i rektor sveučilišta Lomonosov Viktor Antonovič Sadiovničij koji je ocijenio da znanost i kultura moraju biti korak ispred politike jer se dugogodišnje kulturne i povijesne veze ne prekidaju niti kad u politici dolazi do nepovjerenja. "Slovenija je važna jer smo dugogodišnji trgovinski partneri i politički saveznici, a i povijesno smo bliski, imamo zajedničku povijest", kazao je Sadovničij u razgovoru za Slovensku televiziju.

Godišnja školarina za studente je 7000 eura, ali će upisani moći koristiti i stipendijski fond što su ga osigurali slovenska i ruska vlada. Slovenska je vlada prije dva mjeseca za djelovanje filijale sveučilišta Lomonosov u Kopru odobrila skoro pola milijuna eura i podržala ovakav vid suradnje.

Nekoliko filijala Sveučilišta Lomonosov do sada je izvan Rusije djelovalo samo u državama s područja bivšeg SSSR-a, te u Kini i Iranu, a studij u Kopru prvi je takav na području Europske unije. Diplomanti koji završe studij po programu ruskog sveučilišta dobit će dvije diplome – slovensku i rusku, a moći će se odmah zapošljavati u europskim poduzećima koja posluju u Rusiji i ruskim tvrtkama i bankama u EU, objavili su slovenski mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close