U Indiji potreban daleko veći ormar

Autor: The New York Times , 30. rujan 2012. u 22:00
Poornima Vardhan

U Indiji vam je potrebna znatno raznolikija odjeća

Dok je radila kao investicijska bankarka u New Yorku, Poornima Vardhan imala je sve prave odjevne komade – dobro krojena odijela, koktel haljine i traperice. A onda se vratila u Indiju i shvatila da je njezina odjeća strašno bezlična. Ženama poput Poornime, koje se često kreću između Azije i Zapada, raznolik i šaren tradicionalni stil odijevanja u Indiji pruža neobične modne izazove. "Morala sam proširiti garderobu za barem 50 posto otkako sam se vratila", kaže dvadesetosmogodišnja Poornima. "U Indiji je potrebna znatno veća raznolikost odjeće."

Poornima je jedna od desetaka tisuća Indijaca koji su otišli u inozemstvo radi obrazovanja ili rada, ali su se vratili u Indiju otkako je tamošnje gospodarstvo počelo napredovati. Često im se strašno teško ponovno prilagoditi na indijski kaos i korupciju, a mnogi zbog frustracije ponovno napuste Indiju. No žene imaju dodatni izazov koji njihovi kolege ne osjete na svojoj koži, a to je prilagodba odjeće. Poornimi Vardhan prilagodba stila glavni je problem oko povratka. U Indiju se između ostaloga vratila jer je bila uvjerena da je snažan rast industrije tekstila u Indiji savršena poslovna prilika. Danas je glavna voditeljica strateškog vođenja robnih marki i planiranja razvoja u vodećoj indijskoj modnoj kući Genesis Colors. U profesionalnom je smislu prelazak iz financijskog u modni sektor bio teži nego što je očekivala. "Sad moram razmišljati na kreativan i poduzetnički način, a to u investicijskom bankarstvu nije tako", kaže. Prilike u Indiji nisu nastale samo zbog rastućeg gospodarstva i sve veće srednje klase, već i zato što je Indija uspjela zadržati odjevnu tradiciju čak i u višem društvenom sloju. Iako su traperice ovdje popularne, i dalje se prodaju neusporedivo manje od sarija. Nitko ne zna kako je prepoznatljivi indijski stil odijevanja uspio preživjeti kulturni udar sa Zapada.

Tvrtke koje to spoznaju mogle bi polučiti vrlo dobre poslovne rezultate, a uspjet će i oni koji predvide koji će se indijski stilovi proširiti na ostatak svijeta. Poornima Vardhan nada se da će Genesis Colors biti jedna od tih tvrtki. I sama pokušava u potpunosti prigrliti jarke boje i elegantne siluete kojima se indijski tradicionalni stil diči. Skromnost je ključna u prilagodbi na Indiju. U Indiji rijetko prođe tjedan bez vijesti o grupnom silovanju žena, za što se često okrivljava neskromno odijevanje. "Indijska skromnost apsolutno brani pokazivanje nogu", kaže Mukulika Banerjee, profesorica antropologije u Londonu te autorica knjige "The Sari". "Dekolte može, ali noge ne." Poput mnogih obrazovanih žena koje su se vratile u rodnu Indiju, Poornimi Vardhan najveći je izazov nositi sari. "Ponekad sari nosim na posao jer mislim da me ljudi u njemu ozbiljnije shvaćaju", kaže Poornima. Kaže da je odijelo na posao nosila tek četiri puta otkako se vratila u Indiju. Nada se da će jednog dana uspjeti spojiti svoje najdraže indijske i zapadnjačke komade te stvoriti univerzalno privlačan stil. "Što svijet bude globalniji, nadam se da ću naći pravu ravnotežu", kaže Poornima.

Gardiner Harris

Komentirajte prvi

New Report

Close