U Hrvatskoj registrirane 123 političke stranke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2012. u 15:28
PXL

U Hrvatskoj su ukupno registrirane 123 političke stranke, od kojih 12 parlamentarnih te jedna koja ima zamrznut zastupnički mandat, podaci su Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije (HIDRA) objavljeni u publikaciji “Političke stranke u Republici Hrvatskoj”.

U Hrvatskoj su ukupno registrirane 123 političke stranke, od kojih 12 parlamentarnih te jedna koja ima zamrznut zastupnički mandat, podaci su Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije (HIDRA) objavljeni u publikaciji "Političke stranke u Republici Hrvatskoj".

Publikacija nastoji kroz različite presjeke i prikaze oslikati aktualnu hrvatsku stranačku scenu, a sastoji se od tri cjeline. U prvoj se nalaze podaci o aktualnim političkim strankama koje djeluju u Hrvatskoj, kazalo skraćenica, kronologija osnivanja, kazalo sjedišta, članstvo stranaka u međunarodnim organizacijama te adrese političkih stranaka na internetu.

U drugoj cjelini su političke stranke u Hrvatskom saboru s podacima o parlamentarnim strankama s brojem i postotkom te popisom stranačkih zastupnika i zastupnica u Saboru, abecedni popis svih aktualnih zastupnika i zastupnica te popis izvanparlamentarnih stranaka.

U trećoj cjelini je abecedni popis svih predstavnika stranaka, odnosno nositelja stranačkih funkcija.

Izvori podataka su Ministarstvo uprave – Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Državno izborno povjerenstvo.

Ministarstvo uprave, odnosno Registar političkih stranaka, službeni je izvor podataka o novoregistriranim strankama, njihovim sjedištima i osobama za zastupanje te prestanku djelovanja stranaka. Nakon što je stranka registrirana, sve ostale podatke kao i novosti u radu, promjene i dopune u HIDRA-i dobivaju se od samih stranaka. Od stranaka koje aktivno sudjeluju u političkom životu Hrvatske prikupljeni su najnoviji podaci, a tamo gdje to nije bilo moguće prikazani su zadnji dojavljeni podaci. Hrvatski sabor izvor je za podatke o stranačkim zastupnicama i zastupnicima u Saboru, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) za podatke o izborima na državnoj razini.

Publikacija je dostupna u elektroničkom obliku na internetskim stranicama Hidre na adresi www.hidra.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close