U Hercegovini u protekloj godini otvoreno pet 
solarnih elektrana

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2016. u 22:01
Fotolia

Najveća u Republici Srpskoj je elektrana obitelji Nosović iz Bileće.

U protekloj godini u Hercegovini je otvoreno pet solarnih elektrana, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva, piše internetski portal croenergo.eu.

“U zadnje vrijeme je uočen trend izgradnje elektrana jer se dobivaju određeni poticaji za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, izjavio je Nebojša Šušić, direktor Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS, izvještava ATV, a prenosi internetski portal croenergo.eu.

Najveća u Republici Srpskoj je elektrana obitelji Nosović iz Bileće. Prostire se na deset tisuća kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 tisuća maraka. Ipak, novac se, kažu, brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnom nivou. “Na godišnjoj razini od 340 tisuća kilovatsati, što znači da bi mogli na dnevnoj razini snabdijevati električnom energijom oko 70 domaćinstava”, objasnio je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane “Solar 1”.

Dodaje da struju prodaju Elektroprivredi Republike Srpske, a godišnje zarade oko 120.000 maraka.

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, kaže Miloš Lero. I on je podigao mini-elektranu koja hrani obitelj.

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom umirovljenika, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi. Po zakonu svi proizvođači dužni su idućih 15 godina struju iz obnovljivih izvor plasirati Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će kažu moći na slobodno tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close