Turistički val s istoka: U njihovim ljetovalištima odmarat će se 1,5 milijuna Kineza

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2017. u 13:30
Bogatiji Kinezi preferiraju Santorini/FOTOLIA

Kompanija planira iskoristiti svoj udjel u Thomas Cooku kako bi kreirala posebne aranžmane za Kineze, a planira i kupnje hotela.

Sve veći interes Kineza za ljetovanje u Grčkoj prepoznali su i kineski konglomerati već prisutni u najjužnijoj članici Europske unije. Kako piše Bloomberg, najveća kineska privatna kompanija koja ulaže u Europi – Fosun International – ima sve veće ambicije u grčkom turizmu, najavio je stariji potpredsjednik Jim Jiannong Qian. Naime, Fosun namjerava iskoristiti svoj udjel u turističkom operatoru Thomasu Cooku kako bi kreirao posebne aranžmane za kinesko tržište.

 

25 posto

grčkog BDP-a čini turistički sektor

Deset puta više nego danas
U srednjem roku kineska vlada računa da će 1,5 milijuna Kineza godišnje posjećivati Grčku što je 10 puta više od sadašnjeg broja. Osim ponude aranžmana, Qian smatra kako postoje i vrlo dobre prilike za investicije u grčki turizam. Fosun je, naime, u razgovorima o kupnji nekoliko grčkih hotela i resorta ili gradnju novih kroz Club Med, turističku kompaniju koja je također u njihovu vlasništvu. Sve bi to dovelo do povećanja broja kineskih turista koje bi dovozile izravne zrakoplovne linije između Atene i Šangaja te Pekinga, dodao je u intervjuu Qian. "Ako želite pomoći ekonomiji da raste, primjerice kroz stvaranje aranžmana, tada stvarate nova radna mjesta u restoranima, trgovinama, u taksi službama", pojasnio je Qian.

Inače, Fosun upravlja sa 64,3 milijarde eura imovine, a u Grčku je od 2011. uložio izravno i neizravno više od 200 milijuna eura. S ulaganjem u turistički sektor Fosun je već započeo. Kompanija je dio konzorcija koji na prostoru bivšeg atenskog aerodroma  Hellenikon gradi veliki luksuzni turistički resort što je trenutno najveći nekretninski projekt u Europi. Radi se o investiciji vrijednoj dvije milijarde eura. No, projekt je trenutno zaustavljen zbog otpora lokalne zajednice te zabrinutosti oko utjecaja na okoliš, ali i arheoloških nalazišta koje su pronađene na gradilištu. Unatoč tome, stariji potpredsjednik Fosuna tvrdi kako su u kompaniji vrlo uvjereni u uspjeh ovog projekta. Osim turizma, Fosun zanimaju i ulaganja u grčke banke.

 

13,2 mlrd.

eura zaradila je Grčka prošle godine od turizma

Snažno oslanjanje
Grčka se snažno oslanja na turizam koji sudjeluje s više od četvrtine u BDP-u. Prošle godine Grčku je posjetilo 28,1 milijun turista što je gotovo osam posto više nego godinu ranije. Ta masa turista donijela je tamošnjoj ekonomiji 13,2 milijarde eura. Međutim, veći broj kineskih turista u grčkim ljetovalištima nije samo želja kineskih konglomerata, već i grčkih turističkih radnika. Još prošle godine predsjednik grčke turističke konfederacije (SETE) Andreas Andreadis postavio je cilj da do 2021. privuče milijun kineskih turista godišnje. No, glavna prepreka dolasku većeg broja Kineza jest nepostojanje izravnih zrakoplovnih linija. Naime, da bi došli do Grčke, kineski turisti moraju presjedati na nekoj od zapadnoeuropskih ili bliskoistočnih zračnih luka.

 

150 tisuća

kineskih turista posjetilo je prošle godine Grčku

U tamošnjem ministarstvu turizma smatraju da je Grčka "bogom dana" za kineske turiste. "Kinezi preferiraju odlaske na arheološke znamenitosti kako bi osjetili kulturu i povijest zemlje koju posjećuju. Također vole kupovinu i dobru hranu. Mi imamo sve to", izjavila je ministrica turizma Elena Kountoura. Ministrica je istaknula i rastuću popularnost grčkih otoka, poput Santorinija, među bogatijim Kinezima koji takve destinacije odabiru kao mjesta gdje će provesti medeni mjesec. Turistički radnici očekuju značajno veći broj kineskih turista tijekom ovogodišnje sezone od lanjskih 150.000 gostiju. Prema službenim podacima, Kinezi u prosjeku u Grčkoj troše 330 eura dnevno, a njihovu strast prema kupovini želi iskoristiti i Fosun. Naime, prva investicija kompanije u Grčkoj  još 2011. bilo je preuzimanje lanca trgovina luksuznom robom Folli Follie Group.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Resorti u Grčkoj u vlasništvu su Njemaca. Dakl,e 1.5 MIL turista nije ništa pretjerano…
Njemački turoperatori pune hotele i otoke… Sve opcije su moguće s svih destinacija…
Tko je bio-. zna prednosti i mane grčkih otoka … To je masovni turizam, s relativno visokim cijenama-
za usluge i robu koju dobiješ,ako dolaziš iz sjevera Europe, imaš sve povlastice ….bolje nego drugi turisti,
zna se tko su gazde grčkog turizma….u unutrašnjosti otoka, treba biti što manje, a na obalama
trošiti što više…od prednosti ima samo jedna – velik broj hotela sa ful ponudom …od jutra do večeri-
hrane u izobilju, zabave koliko ti paše…
Ipak, Jadran je svježiji u turističkom smislu, moderniji, ekološki čist, prozračan i netaknut…

Kome bi šumilo naše more sinje da Kineza nije.Region će uvezati i Grčku na brdoviti balkan N1,YUTEL,SMRDEL69

malo reklame konkurencije, a da malo privučete Kineza na Jadran

New Report

Close