U Francuskoj nikad veći broj stečajeva, dogodine još gore

Autor: Tomislav Oharek , 25. studeni 2014. u 17:32
Fotolia

Zabrinjava što je nastavio rasti i broj stečajeva u velikim kompanijama, a u Euler-Hermesu smatraju da će ih preživjeti svega 10%.

Zbog slabog gospodarskog rasta u Francuskoj broj kompanija koje su u Francuskoj ove godine otišle u stečaj povećan je za jedan posto na njih 63.400, a ozbiljnih problema u poslovanju nisu pošteđene čak niti velike kompanije.

Većina u likvidaciju

U studiji svjetskog lidera u sektoru osiguranja kredita, Euler-Hermesa, navodi se da će ova godina za Francusku biti rekordna po broju stečajeva, nakon, također loše 2013. godine, piše francuski list Le Figaro. Naime, prošle godine je bankrotiralo 63.100 tvrtki, što je rast od tri posto u odnosu na godinu ranije, a time je ujedno premašena rekord iz 2009. godine, kada je bio vrhunac financijske krize.

Predsjednik Uprave francuskog reosiguravatelja Euler-Hermesa, Nicolas Delzan, objašnjava da će dio od tih  63.400 kompanija sigurno opstati uz restrukturiranje, međutim ipak će velika većina, odnosno oko 90 posto od tog broja biti likvidirano, što je  veliki gubitak u vrijednosti nacionalne ekonomije.

Osim toga Delzan ukazuje kako je bruto društvenog proizvoda (BDP) od svega 0,4 posto ove godine i očekivanih 0,8 posto iduće godine nedovoljno da bi se broj stečajeva smanjio. Stoga očekuje kako će sličan broj stečajeva biti proglašen i iduće godine.

Ističe kako je za zaustavljanje i preokretanje tog zabrinjavajućeg trenda potreban prosječno godišnji gospodarski rast od barem 1,7 posto, i to na duže vremensko razdoblje, jer, kako tvrdi, jedan posto pada BDP-a rezultira s pet posto više stečajeva.

 Od proljeća raste i broj stečajeva velikih kompanija, odnosno onih s godišnjim prihodom većim od 15 milijuna eura. Tako je u godinu dana, do kraja rujna, čak 180 velikih kompanija potražilo stečajnu zaštitu. Koliko je to alarmantanpodatak pokazuje to što njihov ukupni prihod ove godine iznosi 8,9 milijardi eura.

Najmanji najpogođeniji

Među najpogođenima su mali i srednji poduzetnici, koji ostvaruju prihod između 250 tisuća i dva milijuna eura. Udjel takvih tvrtki u ukupnom broju onih koji će ove godine proglasiti uili su već proglasili stečaj stečaj je 21 posto. U ovoj kategoriji broj stečajeva je ove godine porastao za 3,7 posto, nakon rasta od 7,2 posto lani i 6,4 posto godinu ranije.

No, na urušavanje ekonomskog okruženja najosjetljiviji su mikropoduzetnici, pa  će ih ove godine čak 47.000 najvjerojatnije staviti ključ u bravu svojih poslovanja.

U zaključku studije navodi se da su maloprodaja, usluge smještaja i prehrane i građevinarstvo – sektori s najvećim brojem tvrtki koja su financijski kolabrirale.

Komentirajte prvi

New Report

Close