U FBiH ugrožena isplata mirovina nakon izbora

Autor: Večernji list , 02. rujan 2014. u 21:59
Pomoći može samo veće zapošljavanje

Novca nema, a vladine mjere su zakazale.

Isplata mirovina umirovljenicima u FBiH mogla bi doći u pitanje početkom 2015. godine ako se ne pronađe rješenje za punjenje mirovinskog fonda koji se već mjesecima nalazi u ozbiljnoj krizi.

Agonija za umirovljeničku populaciju zbog nedostatka novca u federalnom proračunu, ističu stručnjaci, mogla bi početi već tijekom ove fiskalne godine, neki tvrde odmah nakon izbora.  Ovakav scenarij je moguć, jer punjenje fonda ne ide predviđenom dinamikom, a posljednje poplave dodatno su narušile i onako krhki financijski fond Zavoda MIO FBiH. Naši izvori tvrde da su sve mjere koje je do sada donosila federalna vlada oko boljeg punjenja proračuna namijenjenog isplati mirovina bile nedostatne.

Povećanje broj radnika koje su poslodavci morali osigurati dalo je paušalan rezultat. I plan prodaje imovine u vlasništvu Fonda MIO FBiH od čije se zarade trebao osigurati novac za isplatu uvećanih mirovina, doživio je fijasko, a od predviđene prodaje devet objekata u vlasništvu Mirovinskog fonda FBiH, prodan je tek jedan. Analitičari odlučno tvrde kako prodaja svih objekata i po trostruko većoj cijeni ne može sanirati dugovanja Mirovinskog zavoda FBiH. Jedino rješenje je povećanje zaposlenosti i kad bi se u FFBiH sljedećih mjeseci mogli zaposliti više od 5000 djelatnika, situacija u fondu za isplatu mirovina bila bi stabilna.

Komentirajte prvi

New Report

Close