U FBiH cvate proizvodnja oružja, dok u RS propada

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2018. u 22:00
Tvrtke iz FBiH u većinskom državnom vlasništvu okupljene su u holding UNIS Group/FOTOLIA

Kompanije iz FBiH, uz pomoć američkih tvrtki kao posrednika, povećavaju proizvodnju, izvoz i broj zaposlenih.

Iz Bosne i Hercegovine prošle je godine izvezeno oružja i vojne opreme u vrijednosti od oko 193 mil. KM (oko 772 mil. kuna).

Glavnu riječ vode državne i privatne tvrtke iz Federacije BiH koje uz pomoć uglavnom američkih tvrtki kao posrednika, povećavaju proizvodnju, izvoz i broj zaposlenih u namjenskoj industriji. Izvoz tvrtki iz Republike Srpske vrijedio je tek nešto više od milijuna maraka, što pokazuje da nekad jaka vojna industrija RS više praktično ne postoji, piše portal Capital.ba.

 

13 milijuna

dolara vrijedio je lani izvoz holdinga UNIS Group

Krajnje odredište Afganistan
Tvrtke iz FBiH u većinskom državnom vlasništvu okupljene su u holding UNIS Group preko koje se dogovaraju izvozni poslovi. Na web stranicama UNIS Groupa navodi se da članice holdinga proizvode streljivo za pješadijsko oružje, artiljeriju i tenkove, ali i protutenkovske i minobacačke granate. Prema podacima portala, UNIS Group je 2017. godine izvezao naoružanje i vojnu opremu vrijednu oko 13 milijuna dolara.

Od toga je oko 9,100.000 dolara vrijedno naoružanje i opremu kupilo Ministarstvo obrane Saudijske Arabije, oko 1,3 milijuna Ministarstvo obrane Perua, a preko tvrtke Army Contracting iz SAD-a na temelju samo jednog ugovora u Afganistanu je završila roba vrijedna 2,122.861 dolara. Ostatak se odnosi na manje poslove. Međutim, većina kompanija okupljenih u holding, među kojima su Igman Konjic, BNT Novi Travnik, Unis Ginex iz Goražda, Binas Bugojno, Pretis iz Vogošće, Vitezit iz Viteza, Zrak iz Sarajeva i Remontni zavod Hadžići samostalno sklapaju milijunske poslove s kupcima iz inozemstva. 

 

9,1 milijun

dolara platila je prošle godine Saudijska Arabija oružje iz BiH

RS uništila svoje tvrtke
Dobar dio zarade uzme i pet uspješnih, široj javnosti manje poznatih, privatnih tvrtki sa sjedištem u FBiH koje se bavi proizvodnjom oružja i opreme, a to su Pobjeda Tehnology, AC Unity i Pobjeda Rudet iz Goražda, te Koteks iz Tešnja i Guma-co iz Bugojna. Kada je riječ o maloj proizvodnji u RS, ministar sigurnosti BiH i dužnosnik SDS-a Dragan Mektić smatra da je vlast u RS odgovorna za propast namjenske industrije. On kaže da je vojna industrija uništena "privatizacijom i tajkunizacijom" s ciljem da se poduzetnici bliski vlasti domognu atraktivnog zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close