U eurozoni bez posla 19,4 milijuna ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 13:48
Photo: Thinkstock

Recesija je rezultirala najvišom stopom nezaposlenosti u povijesti eurozone, dosegnuvši 12,2 posto u travnju, što znači da je u 17-članom bloku bez posla 19,4 milijuna ljudi

Aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u svibnju su zabilježile nešto blaži pad, no kronični manjak novih narudžbi upućuje na zaključak da se skori gospodarski oporavak još ne nazire, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Markitov sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća kompanije iz proizvodnog i sektora usluga 17-člane eurozone, u svibnju je uvećan na 47,7 bodova, s travanjskih 46,9 bodova, te je u skladu s preliminarnim podatkom.

Iako je indeks poboljšan drugi mjesec za redom, drži se još od rujna 2011., uz izuzetak jednog mjeseca, čvrsto u negativnom području, odnosno ispod 50 bodova, što upućuje na pad aktivnosti.

U Markitu navode da najnoviji podaci sugeriraju nastavak najdulje recesije u eurozoni i u drugom tromjesečju, kada se očekuje pad gospodarstva od oko 0,2 posto.

"Političare će zasigurno umiriti što je stopa pada aktivnosti usporila drugi mjesec zaredom, te što se situacija u Njemačkoj stabilizira", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson. "Pad je također ublažen u Francuskoj, Italiji a poglavito u Španjolskoj u dosadašnjem dijelu godine".

Williamson ipak napominje da je teško predvidjeti što bi moglo potaknuti povratak rastu u skorije vrijeme, te dodaje kako je stabilizacija najbolje što će se eurozoni dogoditi u idućih nekoliko mjeseci.

Recesija je rezultirala najvišom stopom nezaposlenosti u povijesti eurozone, dosegnuvši 12,2 posto u travnju, što znači da je u 17-članom bloku bez posla 19,4 milijuna ljudi.

Novo Markitovo izvješće ne nudi previše optimizma u vezi skorog zaokreta po tom pitanju, obzirom da je zbirni indeks zaposlenosti u svibnju smanjen na 47,2 boda, najnižu razinu u tri mjeseca, sa 47,4 boda u travnju.

Oskudne nove narudžbe u sektoru usluga pokazuju da je teško očekivati da će sljedeće Markitovo izvješća ponovno svjedočiti o poboljšanju aktivnosti. Indeks PMI za uslužni sektor eurozone u svibnju je uvećan na 47,2 boda, sa 47 bodova u svibnju, no očitovao je nešto brži smanjivanje knjiga narudžbi.

Kompanije u uslužnom sektoru manje su optimistične i u pogledu idućih godinu dana. Odgovarajući indeks očekivanja poslovnih čelnika u tome sektoru smanjen je na 54,2 boda, što je njegova najniža razina u ovoj godini.

Indeksi PMI za pojedinačne zemlje eurozone pokazali su da je pad aktivnosti u svibnju zabilježen u uslužnim tvrtkama u sva četiri vodeća gospodarstva – Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close