U Europskoj uniji u lipnju se opet manje gradilo

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Najviše pala visokogradnja.

Aktivnosti u građevinskom sektoru 28 zemalja Europske unije ponovo su pale u lipnju, zakočene padom u sektoru visokogradnje, izvijestio je europski statistički ured. Na razini EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u lipnju za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata pale 0,4 posto.

Uteg im je bio sektor visokogradnje s ubrzanim padom aktivnosti na mjesečnoj razini, za 0,5 posto, nakon 0,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Sektor niskogradnje bilježio je pak stabilizaciju, uz rast aktivnosti za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su aktivnosti potonule 1,3 posto.

Eurozona je, pak, u lipnju drugi mjesec zaredom zabilježila stagnaciju aktivnosti u građevinskom sektoru. Pritom je blagi pad aktivnosti u sektoru visokogradnje, za 0,2 posto, bio protuteža oporavku sektora niskogradnje u kojem su aktivnosti poskočile 1,2 posto.

Među zemljama EU za koje je europski statistički ured raspolagao potrebnim podacima najviše su u lipnju na mjesečnoj razini skočile građevinske aktivnosti u Mađarskoj, za 7,6 posto. Slijedi Slovenija s rastom aktivnosti za 2,3 posto i Slovačka s 1,7 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Češke, za 3,9 posto, te u onome Poljske, za 3,7 posto. Na godišnjoj su razini aktivnosti u građevinskom sektoru EU u lipnju smanjene za 0,6 posto, nakon revidiranog 0,5-postotnog pada u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu. Hrvatska nije dužna dostavljati mjesečne podatke o stanju u građevini.     

Komentirajte prvi

New Report

Close