U Europi je čak šest država među prvih deset najzdravijih za život u svijetu, ne i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2019. u 10:18
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Subsaharska gospodarstva čine 27 od 30 najnezdravijih zemalja na rang listi. Mauricijus je bio najzdraviji u Subsahari, zauzimajući 74. mjesto na globalnoj razini jer je imao najnižu stopu smrtnosti od zaraznih bolesti karakterističnih za regiju.

Dvije mediteranske zemlje drže prvo i drugo mjesto – Španjolska i Italija, no Hrvatska je daleko ispod od toga na ljestvici, u rangu s Kubom, koja je pak zdravije mjesto za život od SAD-a . Kuba je na 30., a Hrvatska na 31. mjestu.

Koristeći se podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija Bloomberg je napravio ljestvicu najzdravijih nacija – Bloomberg Healthiest Country Index iz 2019. godine, koji rangira 169 ekonomija prema faktorima koji doprinose ukupnom zdravlju.

Španjolska se nalazila na šestom mjestu na prethodnoj ljestvici iz 2017. godine.

Još četiri europske zemlje su među prvih 10 u 2019. godini: Island (treće mjesto), Švicarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta). Japan je najzdravija azijska država, skočivši za tri mjesta od ankete iz 2017. – na četvrto mjesto, zamijenivši Singapur, koji je pao na osmo mjesto.

Australija i Izrael također su među prvih 10, na sedmom i desetom mjestu.

Mediteranska prehrana 

Indeks ocjenjuje nacije na temelju varijabli, uključujući očekivano trajanje života te oduzima bodove – kazne za rizike kao što su uporaba duhana i pretilost. Također uzima u obzir ekološke čimbenike, uključujući pristup čistoj vodi i sanitarijama.

Španjolska ima najveće očekivano trajanje života u zemljama Europske unije. Prema prognozama Španjolci će do 2040. imati najveći životni vijek, gotovo 86 godina, a slijediti će narodi Japana, Singapura i Švicarske, prema Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja Sveučilišta Washington.

"Primarnu zdravstvenu zaštitu u osnovi pružaju javni pružatelji usluga, specijalizirani obiteljski liječnici i medicinske sestre, koji pružaju preventivne usluge djeci, ženama i starijim pacijentima", navelo se u pregledu Europskog opservatorija za pregled zdravstvenih sustava i politika za 2018. godinu, u kojem se zabilježio pad kardiovaskularnih bolesti i smrti od raka u Španjolskoj tijekom zadnjeg desetljeća.

Istraživači su ustvrdili da prehrambene navike mogu pružiti odgovore zašto visoke razine zdravlja uživaju Španjolska i Italija, kao što je “mediteranska prehrana, nadopunjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili orašastim plodovima”. To se posebno odražava na nisku stopu kardiovaskularnih bolesti prema studiji koju je vodila Medicinska škola Sveučilišta Navarra.

Preventivna njega

U međuvremenu u Sjevernoj Americi, Kanada je na 16. mjestu daleko nadmašila SAD i Meksiko, koji su pali na ljestvici na 35. i 53. mjesto. Očekivano trajanje života u SAD-u se smanjivalo zbog porasta smrti od predoziranja i samoubojstava.

Kuba je rangirana pet mjesta iznad SAD-a, čija je nacija jedina u svijetu rangirana ipak dovoljno visoko, a da nema visoki dohodak, prema podacima Svjetske banke.

Jedan od razloga za uspjeh te otočne nacije može se naći u preventivnoj njezi, dok je u SAD-u fokus na dijagnosticiranju i liječenju bolesti, priopćila je Američka udruga odvjetnika iz Odjela za zdravstvo u izvješću prošle godine, nakon posjeta Kubi.

Južna Koreja poboljšala se sedam mjesta, popevši se u 2019. godini na 17. mjesto, dok je Kina, u kojoj živi 1,4 milijarde ljudi, porasla za tri mjesta na 52. mjesto. Prema očekivanjima Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja, očekivano trajanje života u Kini biti će više nego u SAD-u do 2040. godine.

Subsaharska gospodarstva čine 27 od 30 najnezdravijih zemalja na rang listi. Mauricijus je bio najzdraviji u Subsahari, zauzimajući 74. mjesto na globalnoj razini jer je imao najnižu stopu smrtnosti od zaraznih bolesti karakterističnih za regiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close