U eksploziji u sjedištu meksičke naftne kompanije 14 mrtvih i stotinjak ranjenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2013. u 08:59
Epa

Pemexu se u prošlosti dogodilo više smrtonosnih incidenata, najveći 1984. kada je u eksploziji u postrojenju za prirodni plin na rubnom području Mexico Citya poginulo 300 ljudi.

 U snažnoj eksploziji koja je u četvrtak zatresla sjedište državne naftne kompanije Pemex u meksičkom glavnom gradu poginulo je najmanje 14 ljudi, stotinjak je ranjeno, a deseci su ostali zarobljeni u zgradi, izvijestio je Reuters.

Eksplozija je najviše oštetila prizemlje i niže katove nebodera u poslovnom središtu Mexico Citya. Neboder, koji ima više od 50 katova, okružili su policija, vatrogasci i ambulantna kola. Na televizijskim snimkama vide se ozbiljna oštećenja na podu uokolo zgrade i razbijeni prozori na nižim katovima. Meksički ministar unutarnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong rekao je novinarima da je eksplozija ubila najmanje 14 ljudi, a stotinjak ozlijedila. Po Chongovim riječima, još se ne zna uzrok eksplozije, no neki mediji javljaju da je eksplodirao stroj koji se nalazio u zgradi, dok se drugi pozivaju na izjavu neimenovanog službenika hitne pomoći da je uzrok u istjecanju plina.

Vjeruje se da su deseci radnika Pemex ostali zarobljeni u zgradi, a spasitelji se boje da bi broj poginulih mogao porasti. Medicinski tehničar Mauricio Parra rekao je novinarima kako vjeruje da je najmanje 20 ljudi poginulo, a stotinjak ne može van iz urušenog nebodera. Pemex je prvotno objavio da je njegovo sjedište evakuirano zbog problema s opskrbom strujom, da bi potom rekli kako se radi o eksploziji, ali nisu naveli njezin uzrok.

"Zgrada se zatresla, ostali smo bez struje i odjednom su posvuda bile ruševine. Kolege su nam pomogle da pobjegnemo iz zgrade van", izjavio je svjedok Cristian Obele Meksičkoj televiziji.

Pemexu se u prošlosti dogodilo više smrtonosnih incidenata, najveći 1984. kada je u eksploziji u postrojenju za prirodni plin na rubnom području Mexico Citya poginulo 300 ljudi. Osam godina poslije, oko 200 osoba je poginulo a čak 1500 ozlijeđeno u seriji podzemnih eksplozija plina u Guadalajari, drugom po veličini meksičkom gradu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close