U ‘ekološkije’ herbicide Bayer ulaže pet milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2019. u 21:59
Herbicid Roundup izazvao je niz tužbi/REUTERS

Njemačka kemijska kompanija obećava da će do 2030. smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš za trećinu.

Njemački kemijski div Bayer, koji se oporavlja od američkih tužbi da njegov glifosatni herbicid uzrokuje rak, objavio je u petak da će u istraživanje sredstava za zaštitu bilja uložiti 5 milijardi eura.

Kompanija je pokrenula kampanju kako bi u javnosti popravila loš imidž povezan s preuzimanjem proizvođača glifosata Monsanta.

Bayer obećava da će smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš do 2030. za 30 posto. Prošli je mjesec Bayer kalifornijskom bračnom paru isplatio više od 2 milijarde dolara odštete, nakon što je američki sud presudio da je aktivna tvar glifosat iz njegova herbicida Roundupa uzrokovala rak.

Radi se o dosad najvišoj odšteti koju je odredio američki sud, koja je povezana sa zaštitnim sredstvima. Nakon te presude Bayerove dionice potonule su na najnižu razinu u zadnjih sedam godina.

Kompaniji je to treća po redu presuda američkih sudova zbog Roundupa. Bayer je kupnjom američkog Monsanta prošle godine za 63 milijarde dolara stekao to sredstvo za uništavanje korova te tvrdi da je glifosat sigurna zaštitna tvar za ljude.

Pad dionica smanjio je Bayerovu tržišnu vrijednost na 56 milijardi dolara, ispod svote koju je platio za Monsanto. To je pojačalo pritisak na izvršnog direktora Wernera Baumanna, koji se zalagao za preuzimanje Monsanta i sada je suočen s oštrom reakcijom dioničara.

Kompanija je suočena i s negativnom reakcijom u Njemačkoj zbog naglog pada broja kukaca, što ekolozi pripisuju prekomjernoj uporabi sredstava protiv korova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close