U državnom sektoru samo u lipnju zaposlili 11 tisuća ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2018. u 11:57
Foto: Getty Images

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u industriji, 36 tisuća, povrh 19 tisuća novootvorenih u svibnju.

Američki su poslodavci u lipnju neto otvorili više od 200 tisuća radnih mjesta a tempo zapošljavanja posebno je pojačan u sektoru proizvodnje, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

U prošlom je mjesecu u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 213 tisuća radnih mjesta, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

U ministarstvu su ujedno revidirali podatke o zapošljavanju za prethodna dva mjeseca koji sada pokazuju da je u travnju i svibnju otvoreno ukupno 37 tisuća više radnih mjesta nego što je ministarstvo objavilo u ranijim izvješćima.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u industriji, 36 tisuća, povrh 19 tisuća novootvorenih u svibnju. Slijedi građevinski sektor s 13 tisuća novozaposlenih, povrh njih 29 tisuća zaposlenih u mjesecu ranije.

I državni je sektor pojačano zapošljavao u lipnju, uz neto otvorenih 11 tisuća radnih mjesta, nakon pet tisuća otvorenih u svibnju.

Neto je pak smanjen broj radnih mjesta u maloprodaji, za 21.600, nakon što ih je u mjesecu ranije neto otvoreno 25.100, pokazalo je najnovije izvješće ministarstva.

Gospodarstvo SAD-a trebalo bi mjesečno otvarati 120-ak tisuća novih radnih mjesta kako bi pratilo korak s povećanjem radno sposobnog stanovništva, podsjeća Reuters.

Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu uvećana na četiri posto, s 3,8 posto koliko je iznosila u svibnju, što je bila njezina najniža razina u posljednjih 18 godina. 

Prosječna plaća po satu uvećana je u lipnju za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 0,3 posto. Na godišnjoj razini stopa njezina rasta iznosila je 2,7 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće ministarstva. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uhljebi

Na četiri radnika jedan činovnik, a i to je mnogo, no kod nas se na jednog radnika kači 20 činovnika.

New Report

Close