15 austrijskih tvrtki zaposlilo 700 ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2017. u 14:32
Načelnik Dervente Milorad Simić

Vlasti u Derventi dobro brinu za poduzetnike, rekao je Philipe Kuper, trgovinski savjetnik ambasade Austrije.

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Philipe Kupfer posjetio je Derventu, gdje posluje 15 austrijskih tvrtki sa 700 zaposlenih. Te tvrtke se bave informatikom, metalom i trgovinom.  

"Koga zanimaju austrijski gospodarstvenici u BiH, taj mora doći u Derventu. Bila je ovo prilika da se upoznam s predstavnicima austrijskih privrednika i shvatim što ih je podstaklo da dođu u Derventu", rekao je Kupfer, koji je pritom najavio i dolazak novih austrijskih investitora u Derventu. Kupfer se informirao pod kojim uvjetima austrijske kompanije investiraju u Derventu. "Poduzetnici s kojima sam razgovarao nemaju nikakvih problema, dobra je suradnja s lokalnom zajednicom i načelnikom koji je susretljiv i pomaže. Ovo je grad koji se intenzivno brine za privrednike, a sama pogodnost je i blizina granice s EU", dodao je Kupfer.

 

500 radnika

zapošljava Digital Elektronik, od toga 176 u Derventi

 Načelnik Milorad Simić, kojem je lani Europski pokret BiH dodijelio priznanje Načelnik desetljeća u Republici Srpskoj, izrazio je zadovoljstvo da ih je nakon mjesec od preuzimanja dužnosti Kupfer posjetio.  "Na pomolu je otvaranje nove austrijske firme. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, dobar privredni ambijent, pružamo ruku svim investitorima", rekao je Simić. Predstavnik firme Digital Elektronik Goran Knežević kaže da je tvrtka osnovana u maju 2012. Danas kompanija zapošljava 500 radnika, od čega u Derventi 176, te uspijeva da odgovori potrebama tržišta i nadmaši očekivanja svojih partnera.

"Kao društveno odgovorna kompanija zajedno sa srednjom školom i Općinom aktivno radimo na unapređenju kvaliteta obrazovanja i jedan smo od idejnih tvoraca Fondacije za tehničko- tehnološku edukaciju i poduzetništvo", rekao je Knežević.  Direktor tvrtke Mreža Network Zoran Tošić je najavio da će privrednici iz Dervente, uz pomoć lokalne zajednice, uputiti prijedlog o otvaranju slobodne ekonomske carinske zone u Derventi.  

"Derventa to zaslužuje, jer ovdje posluje 15 austrijskih kompanija, na pomolu su i druge, a tu je i regija koja obuhvata Bosanski Brod, Modriču, Doboj. Time će broj radnika umnogome biti uvećan", rekao je Tošić.  Takvu inicijativu i zahtjev planiraju podnijeti u narednom periodu na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade Austrije u BiH. Tvrtka koju vodi posluje od 2004., uprihodili su preko 100 milijuna maraka i otvorili 600 radnih mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close