U Bijeloj upropašten splitski minolovac

Autor: Saša Paparella , 04. veljača 2019. u 21:59
Bivše Jadransko brodogradilište u Bijeloj

U obnovu nikad upotrijebljenog broda za razminiravanje SAD uložile 100.000 USD.

Autor dokumentarne TV serije Podmorje Crne Gore Dragan Gačević objavio je desetominutni film o propasti sudbini istraživačkog broda Explorer, koji je 1992. odveden iz Splita, i u čiju su obnovu SAD uložile 100.000 dolara kako bi poslužio u podvodnom deminiranju. 

Taj brod je nebrigom državne ustanove kojoj je bio povjeren, crnogorskog vladinog poduzeća Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) iz Herceg Novog, pretvoren u gomilu neupotrebljivog drvenog otpada sklonjenu na mrtvi vez bivšeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Explorer je barkasa koja je pod oznakom BH-11 1985. sagrađena za potrebe splitskog Hidrografskog instituta JRM-a u brodogradilištu u Puntu, a bio je opremljen specijalnom hidrografskom opremom. Tijekom rata broj je odvezen iz Splita u tivatski Arsenal. 

Vlada SAD je preko veleposlanstva u Podgorici i Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina 2006. uložila u remont i opremanje broda 100.000 dolara. Međutim, Explorer nakon obnove nikad nije obavljao planirane operacije, a stručnjaci RCUD-a su ga 2016. uništili loše obavljenim podizanjem iz mora na obalu u Bijeloj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close