U BiH se vraća Turkish Airlines?

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2018. u 21:59
Turska kompanija jednom je već napustila BiH/G. Jelavić/PIXSELL

Unatoč lošem iskustvu.

Turkish Airlines mogao bi pomoći pokretanje zrakoplovne kompanije u BiH, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Zvizdić je za Anadolu Agency (AA) izrazio očekivanja da će Federacija BiH stvoriti pretpostavke koje bi ponovno mogle pobuditi interes turske zrakoplovne kompanije da se veže za BiH, odnosno da jednu svoju tvrtku kćerku uvede u posao u BiH. 

"I da ponovno u BiH obnovimo domaću zrakoplovnu kompaniju, s obzirom na potrebu da otvorimo što više destinacija s kojima Sarajevo može biti povezano.

Međunarodni aerodorom Sarajevo ima oko milijun putnika godišnje, a tu postoje i drugi aerodoromi kao što su Tuzla, Banja Luka, Bihać i Mostar, koji se mogu koristiti za putnike i za cargo prijevoz. Ali, posebno kapaciteti Aerodoroma Sarajevo mogu biti značajno povećani i za tako nešto nam treba prijevoznik koji ima svjetski ugled, a to je Turkish Airlines koji je uvijek unutar pet vodećih zračnih prijevoznika na svijetu", rekao je Zvizdić.

Ranije iskustvo BiH s Turkish Airlinesom bilo je problematično zbog nesuglasica u načinu upravljanja, a bilo je i optužbi da su Turci, koji je kupili 49% udjela u BH Airlinesu, krivi za urušavanje domaće kompanije koja je završila u stečaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close