U BiH potpuno uništeni nasadi kukuruza

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2015. u 21:59
Poljoprivrednici pokušavaju spasiti što se spasiti da dovoženjem vode iz Save/Ivica Galović/PIXSELL

Prognoze za iduća dva tjedna vrlo nepovoljne, poljoprivrednici ne znaju kako će preživjeti.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, kazao je za Oslobođenje da je suša uništila gotovo sve usjeve, a ako se nastavi ovakvo vrijeme na oranicama neće ostati ništa.

Najveće štete će biti na kukuruzu te na povrću koje je ovih dana uništio i led. Poljoprivrednici nastoje nekako spasiti ono što se može još iskoristiti od povrća, dovoze vodu iz Save i zalijevaju usjeve. "Nećemo uspjeti ni preživjeti ovu godinu, a niko ne mari za nas", kazao je Bakajlić, dodavši kako bi entitetska Vlada trebala pomoći poljoprivrednicima kroz poticaje.

Iz entitetske Vlade su poručili da su isplatili sve poticaje za prošlu godinu i počeli isplatu za ovu godinu. No, to očito neće biti dovoljno da se poljoprivreda oporavi od vremenskih neprilika. Agro i hidro-meteorološke prognoze za narednih 15 dana nisu nimalo povoljne, rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Dodao je kako su u RS-u od posljednih pet godina tri bile sušne i nanjele ogromnu štetu poljoprivrednicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close