U Beogradu razvojni centri 40 kompanija, Kinezi ulažu u ‘Silicijsku dolinu’ preko Dunava

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2018. u 08:30
Budući izgled industrijskog parka u naselju Borča

Kompanija CRBC, izabrana i za gradnju Pelješkog mosta, ove godine kreće u realizaciju parka u Borči koji će izravno otvoriti 10.000 radnih mjesta.

Kinesko-srpski industrijski park u beogradskom naselju Borča, čija će izgradnja početi još ove godine godini, prostirat će se na 320 hektara državnog zemljišta pokraj Pupinovog mosta, piše Blic.

Zajednički će ga graditi srpske kompanije i kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je, između ostalih poslova u regiji izabrana na natječaju i za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj. Očekuje se da će u tom parku, po ugledu na onaj u kineskom gradu Suzhou, raditi najbolji IT stručnjaci, matematičari, inženjeri računalstva, elektrotehnike, strojarstva, fizičari i kemičari, te možda upravo taj park bude bedem za zaustavljanje odljeva mozgova iz Srbije, navodi Blic.

Rast će cijene zemljišta
"Očekujemo da ćemo u najkraćem roku osnovati zajedničku kompaniju s kineskim partnerima i da će ove godine početi realizacija projekta izgradnje industrijskog parka. To će biti grad budućnosti u Borči. Investicija će biti vrijedna oko 300 milijuna eura i realizirat će se u tri faze. Mi ćemo uložiti zemljište koje će biti potpuno infrastrukturno opremljeno, a kineski partneri će uložiti novac.

 

300 milijuna

eura vrijedno je ulaganje u kinesko-srpski industrijski park

Ova 'Silicijska dolina' preko Dunava, potpuno će izmijeniti izgled Borče, Ovče, Krnjače i ostalih naselja. Stanovnici tih naselja imat će velike koristi od industrijskog parka, jer sve procjene govore da će značajno porasti cijene njihovih zemljišta, stanova i kuća", rekao je za Blic Nenad Popović, srpski ministar za tehnološki razvoj i inovacije. S 40 kineskih i svjetskih kompanija potpisan je memorandum da u parku, kada bude završen, otvore svoje razvojne i istraživačke centre, a sam industrijski park u Beogradu bit će izgrađen po uzoru na park u kineskom gradu Suzhou, gdje je prije 20 godina bila močvara, a sada je suvremeno središte znanosti i biznisa, objašnjava beogradski list.

"U Suzhou posluje 25.000 kompanija, a čak 6000 radi u sektoru visokih tehnologija, a najveće svjetske kompanije kao što su Samsung, Bosch, Huawei, Siemens i Krupp došle su u Suzhou. Uvjeren sam da ćemo dio njih privući i u Beograd jer imamo sjajne mlade inženjere i odlične uvjete za razvoj biznisa. Očekujem da ćemo se umjesto s odljevom mozgova suočiti s priljevom mozgova, zato što će dolazak velikih svjetskih kompanija privući i stručnjake iz inozemstva, prije svega iz susjednih zemalja", objašnjava Popović. Očekuje se da će investicija u park zaposliti izravno 10.000 osoba, a neizravno će osigurati 50.000 radnih mjesta. Posla će biti za najbolje IT stručnjake, matematičare, inženjere računalstva, elektrotehnike, strojarstva, stručnjake za robotiku, nanotehnologiju, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju, za fizičare i kemičare.

Imat će najnoviju opremu
"Imat će najnoviju opremu i uvjete za rad, kao u razvijenim zapadnim zemljama, Rusiji i Kini. Najvažniji srpski resurs, obrazovani mladi ljudi, bit će mozak ovog grada budućnosti, a država i gradske vlasti su servis koji im mora osigurati najbolje uvjete za rad i napredovanje", dodaje ministar Popović. Beograd će tako postati središte pametne industrijalizacije u regiji, a u industrijsko-znanstvenom parku radit će uglavnom visokotehnološke kompanije, ali bit će i tradicionalne industrije koja će proizvoditi po najvišim ekološkim standardima. 

Najsuvremenija tehnologija

Energetski učinkovite zgrade
"Osim inženjera, znanstvenika i profesora, bit će posla i za radnike sa srednjom stručnom spremom. U parku će se graditi takozvane zelene zgrade koje će biti ekološke i energetski učinkovite. To će biti tehnologije i inženjerska rješenja budućnosti koja će ostati suvremena i za 20 do 30 godina od trenutka kada ti objekti budu izgrađeni. U tome će nam pomoći kineski projektanti sa svojim iskustvima u izgradnji sličnih parkova diljem svijeta", kaže Nenad Popović, srpski ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

citam ovaj tekst i pokusavam razumjeti… kako ce ovaj projekt otvoriti radna mjesta? ok, otvorit ce 10.000 radnih mjesta za gradjevince, molere, tesare, vilicare i njihove menadzere i tajnice, a sto je sa ‘strucnjacima’?

New Report

Close