U Beogradu preminuo brat Slobodana Miloševića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 17:00
Slobodan Milošević (Foto: Epa)

“Noćas u dva sata nakon duge i teške bolesti u Beogradu je preminuo Borislav Milošević”, navedeno je u priopćenju ovog instituta.

Borislav Milošević, brat bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, preminuo je u noći između ponedjeljka i i utorak u beogradskom Kliničko-bolničkom centru "Dedinje", potvrdili su u utorak u Beogradu izvori u Socijalističkoj partiji Srbije nakon što je o smrti izvijestio Institut zemalja Zajednice nezavisnih država u Moskvi.

"Noćas u dva sata nakon duge i teške bolesti u Beogradu je preminuo Borislav Milošević", navedeno je u priopćenju ovog instituta.

Borislav Milošević stariji je brat Slobodana Miloševića i nekadašnji dužnosnik u međunarodnom sektoru bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (CK SKJ) te diplomat s dugogodišnjim stažem u Sovjetskom Savezu, potom u Alžiru i nakon toga u Rusiji, gdje je i nastavio živjeti i baviti se biznisom nakon Miloševićeva pada s vlasti.

Rođen je 1934. godine u Nikšiću, a roditelji su mu preselili početkom Drugog svjetskog rata u Požarevac, gdje je 1941. rođen njegov brat Slobodan Milošević.

Političku karijeru Borislav Milošević je sedamdesetih godina nastavio u diplomaciji, kad je upućen u tadašnji SSSR kao crnogorski kadar.

Nekadašnjem predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu Milošević je bio prevoditelj tijekom povjerljivih razgovora u četiri oka s tadašnjim šefom Sovjetskog Saveza Leonidom Brežnjevom, navode beogradski mediji.

Kao veleposlanik SR Jugoslavije prvu je dužnost obavljao u Alžiru, a potom od 1998. u Moskvi, gdje je neko vrijeme ostao na mjestu veleposlanika i nakon što je 5. listopada 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića.

Diplomatsku karijeru završio je posvetivši se biznisu, a zahvaljujući dobrim vezama u Moskvi i Rusiji, postao je savjetnik nekoliko poduzeća u Moskvi.

Borislav Milošević je, kako su prije nekoliko mjeseci izvijestili srbijanski mediji, zbog pogoršanog zdravlja u kritičnom stanju prebačen iz Crne Gore u Beograd, u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", a liječnici se nisu usudili davati prognoze hoće li preživjeti.

U srbijanskim političkim i gospodarstvenim krugovima Borislav Milošević bio je na glasu kao čovjek s odličnim vezama s ruskim političarima i gospodarstvenicima, a mediji spekuliraju da je upravo on omogućio sinu i supruzi Slobodana Miloševića da nakon pada Miloševića s vlasti i njegova izručenja Haaškom tribunalu dođu u Moskvu i dobiju azil.

Kao i njegov brat Slobodan, koji je umro u haškom pritvoru, i Borislav je dugi niz godina patio od srčanih problema.

Kako navode beogradski mediji, Borislav Milošević je prije mesec dana "New York Timesu", na vijesti o tome kako bi se u elitno moskvsko naselje mogao doseliti i sirijski vođa Bašar al Asad, potvrdio da u Moskvi žive njegova snaha i nećak.

Komentirajte prvi

New Report

Close