U Beču oštrije na online iznajmljivače

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2017. u 21:59
Pristojba ista za sav smještaj/FOTOLIA

Veća kazna za neplaćanje boravišne takse na smještaj preko Airbnba i sličnih.

Glavni austrijski grad Beč pooštrio je ovog ljeta zakonske mjere za privatne iznajmljivače smještaja na online platformama, pa se za neplaćanje boravišne pristojbe kazne povećavaju s 420 eura na 2100 eura, uz obvezu dijeljenja podataka o iznajmljivačima.

Ističu to iz tvrtke Eurocomm-PR koja je inozemni ured grada Beča u Zagrebu, i dodaju da pristojba u Beču iznosi 3,2 posto od cijene iznajmljivanja i ista je za sve vrste smještaja. "Pooštrene mjere Beč je uveo jer se kao i druge europske metropole 'bori' s online platformama za iznajmljivanje stanova (uglavnom Airbnb, u ponudi je oko 8000 stanova), najviše zbog neplaćanja pristojbi. Sada će te platforme morati prijaviti sve privatne smještaje koji su kod njih registrirani", kažu iz ureda.

Nove mjere pokazale su se korisnima i prije primjene, jer je već početkom kolovoza porastao broj plaćenih pristojbi, za 57,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su pristojbe od iznajmljivanja putem platformi Beču u šest mjeseci donijele 846,2 tisuće eura. Najveći dio prihoda od boravišnih pristojbi u Beču dolazi iz hotela i hostela, u prvom polugodištu oko 13,1 milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close