U Arilju niče tvornica za preradu voća

Širenje mađarskih ulaganja u Srbiji izvan Vojvodine dogovoreno na sjednici dvije vlade/Krunoslav Petrić/PIXSELL Širenje mađarskih ulaganja u Srbiji izvan Vojvodine dogovoreno na sjednici dvije vlade/Krunoslav Petrić/PIXSELL

H&S Fruits, nova zajednička srpsko-mađarska kompanija, u prvoj fazi proizvodit će kaše i voćne koncentrate.

Branislav Nedimović, srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Levente Magyar, zamjenik ministra vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske, jučer su bili u Arilju na polaganju temeljnog kamena za tvornicu za preradu voća H&S Fruits, što je zajednička investicija Srbije i Mađarske.

Branislav Nedimović je rekao da su prerada voća i izvoz spas za poljoprivrednike u Srbiji, uz napomenu da će se u prvoj fazi u ariljskoj tvornici proizvoditi kaše i voćni koncentrati.

Prema njegovim riječima, u Mađarskoj će se obavljati dorada, dok je plan da u kasnijim fazama u Arilju bude cjelokupna proizvodnja. Ministar je rekao da je inicijativa za izgradnju tvornice potekla 2016. godine, kad je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Mađarske, a da je prošle godine vlada Srbije tražila partnere, kompanije s mađarske i srpske strane koje imaju dobre rezultate i snagu da iznesu projekt. 

Magyar je podsjetio na to da je polaganje temeljnog kamena za tvornicu H&S Fruits u Arilju rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske i želje da se mađarska ulaganja prošire i izvan Vojvodine, dodajući da ulagači prepoznaju podršku koju im pruža vlada Srbije. 

Memorandum koji se odnosi na osnivanje zajedničke mađarsko-srpske kompanije za proizvodnju i preradu voća u Arilju potpisan je lani u Budimpešti nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!