U Appleu tvrde da ih Bruxelles kažnjava zbog uspjeha tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2016. u 22:00
Apple svoju žalbu predaje ovoga tjedna na Europski sud/REUTERS

Irska vlada smatra kako se Europska komisija odlukom o poreznom dugu Applea miješa u porezni suverenitet.

Irska vlada i Apple u žalbama Europskoj komisiji tvrde da je Bruxelles prekoračio svoje ovlasti i miješa se u unutarnje stvari zemlje dok američka kompanija ističe kako je žrtva napada zbog svoje medijske prisutnosti. Kako navodi Reuters, Apple će ovoga tjedna predati Europskom sudu svoju žalbu na odluku EK prema kojoj duguje 13 milijardi eura poreza irskom proračunu.

Ignorirali porezne stručnjake
U njoj tvrdi da je Europska komisija ignorirala mišljenje poreznih stručnjaka, odredbe porezne regulative te svojevoljno odabrala metodu izračuna kako bi maksimalizirala kaznu, ističu članovi Uprave Bruce Sewell i Luca Maestri. Prema mišljenju Bruce Sewella, proizvođač iPhonea i iPoda izdvojen je po d svjetla reflektora zbog svoga uspjeha. "Apple je privlačna meta jer generira mnoštvo novinskih naslova. To je omogućilo povjerenici da postane osoba godine u Danskoj za ovu godinu", kazao je Sewell. Naime, prošloga mjeseca je danski list  Berlingske proglasio Margrethe Vestager – europsku povjerenicu za tržišno natjecanje i bivšu ministricu gospodarstva Danske – za osobu godine u toj zemlji.

 

13 milijardi

eura Apple bi trebao uplatiti u irski proračun

Podsjetimo, Bruxelles je 30. kolovoza optužio Apple i Irsku da su sklopili poseban sporazum kojim se tehnološkom divu omogućavalo plaćanje znatno nižeg poreza na dobit da bi zauzvrat očuvao radna mjesta u toj državi. Konkretno, za 2014. je Apple platio porez na dobit po stopi od svega 0,005 posto, izračunali su u Bruxellesu. Osim što je takav sporazum u neskladu s europskim pravilima o državnoj pomoći, narušava i međunarodna porezna pravila. Luca Maestri, financijski direktor kompanije, je dodao kako je EK precijenila važnost Appleove irske podružnice sa sjedištem u Corku kazavši kako se tamo ne obavlja bilo kakav razvoj ili proizvodnja niti se generira intelektualno vlasništvo.

Pogrešna primjena zakona
Dublin je pak u ponedjeljak poručio kako je Europska komisija narušila porezni suverenitet Irske tražeći od Applea da u irski državni proračun uplati milijarde eura na ime poreznog duga. Irsko ministarstvo financija objavilo je nove pojedinosti o argumentima na kojima temelje svoju žalbu. Tako tvrde da je Komisija "pogrešno primijenila zakon o državnoj pomoći", opovrgavajući ocjenu Bruxellesa da su Appleu omogućili prednost u odnosu na konkurenciju.

"Propisi o državnoj pomoći ne ovlašćuju Komisiju da jednostrano instalira vlastito mišljenje o geografskom dosegu i razmjerima porezne jurisdikcije umjesto onog zemalja članica", upozorili su iz ministarstva. Ukazali su i na proceduralne greške u istrazi Bruxellesa, koji po njihovim navodima nije zatražio komentar irskih vlasti o rezultatima istrage o povlaštenom poreznom tretmanu Applea. "Komisija je prekršila obvezu dobrog upravitelja da bude nepristran i da skrbi o interesima onih kojima upravlja", poručili su iz Dublina. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close