U 80 novih hotela uložene 2 milijarde dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2018. u 07:52
Beograd sada ima više od sto hotela

U posljednjih pet godina gostima je ponuđeno 65.000 kvadrata novog hotelskog prostora.

U posljednjih pet godina u Srbiji je otvoreno više od 80 novih hotela u koje su uložene dvije milijarde dolara, a turistima će biti na raspolaganju novih 65.000 kvadrata hotelskog prostora na Kopaoniku, Zlatiboru i u Beogradu, pišu Večernje novosti.

U hotele u Srbiji danas ulažu najveći srpski poduzetnici, poput Kostića, Miškovića, Matijevića i drugih. 

Kao svjetske metrople
"Prezadovoljan sam investicijama u hotele i restorane, jer smo stali uz rame najboljih svjetskih metropola", kaže Geori Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES, dodajući da nije zadovoljan investiranjem u ljudske kapacitete koji su od ključnog značaja. Prema njegovim riječima, potrebna je kvalitetnija radna snaga, bolja obuka kuhara i konobara koju će pratiti i veće plaće.  Posebno je Beograd doživio pravu ekspanziju hotelijerstva. Sada ima više od sto hotela i 6000 kvalitetnih hotelskih soba.

 

80 tisuća

osoba zaposleno je trenutno u srpskom hotelijerstvu i ugostiteljstvu

U ponudi je i 1600 privatnih (i najmanje 2000 nelegalnih kreveta), uz više od sto hostela, a prosječna popunjenost hotelskih soba u Beogradu je 80 posto. I u najlošijim mjesecima, kao što je studeni ili veljača, popunjenost je 68 posto. Pola beogradskih hotela sada ima četiri zvjezdice, ali njihov broj u drugim gradovima ne prelazi 30 posto. Ipak, u Novom Sadu je nedavno Kostićev MK Group otvorio prvi Sheraton hotel koji ima četiri zvjezdice. Ulaganje je vrijedno 12 milijuna eura i dio je strategije širenja hotelskog biznisa MK Groupa na najatraktivnijim lokacijama u regiji.

Niske plaće zaposlenih
U hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Srbiji službeno je zaposleno 80.000 ljudi, a ove godine će ih biti 5000 više. Konobari, njih oko 60.000, zarađuju 28.000 dinara (oko 1760 kuna), a zarada u hotelima je oko 32.000 dinara. 

"Država treba pomagati hotelijere organiziranjem manifestacija. HORES će podnijeti inicijativu gradonačelniku da se posebnim zakonom o ugostiteljstvu uredi ovo područje koje je postalo najvažnija gospodarska grana Beograda. Novom gradonačelniku predočit ćemo i istraživanje provedeno na 2900 turista koje je pokazalo da se stranci najviše žale na taksiste koji su im vožnju naplatili daleko više od realne cijene", kaže Genov.

Komentirajte prvi

New Report

Close