U biznis uložio 350 milijuna dolara, a tvrtku je otvorio za sat i pol

Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

“Dobili smo na jednom mjestu bankovni račun i porezni broj i započeli s poslovanjem. Za te formalnosti nije nam trebao kineski partner (koji ima 49% udjela u tvrtki), no za partnerstvo smo se odlučili iz drugih razloga."

Ivo Boscarol, slovenski poduzetnik, inovator koji u tvrtki Pipistrel u Ajdovščini razvija i proizvodi vrlo tražene ultralake zrakoplove, otkrio je za list Delo kako je lako u Kini osnovao tvrtku koja, u partnerstvu s Kinezima, ondje od travnja ove godine gradi tvornicu aviona. Čak i za Deželu u kojoj je birokracija brža od hrvatske, senzacionalno zvuči navod da je Pipistrel tvrtku osnovao u samo - sat i pol.

“Dobili smo na jednom mjestu bankovni račun i porezni broj i započeli s poslovanjem. Za te formalnosti nije nam trebao kineski partner (koji ima 49% udjela u tvrtki), no za partnerstvo smo se odlučili iz drugih razloga. Tvornica u gradu Jurongu samo nam je jedna od aktivnosti, osnovali smo pet tvrtki za različite djelatnosti s lokalnim partnerima (izgradnja zračne luke, školovanje pilota, izgradnja poslovnog i stambenog kompleksa...)”, kaže Boscarol. U biznis u Kini uložio je 350 milijuna dolara, a radit će dva modela aviona za cijeli svijet.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!