Tvrtke s juga sve duže čekaju naplatu

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2019. u 22:00
Globalni prosjek 65 dana/REUTERS

U Italiji se vrijeme naplate produžilo pet dana, a u Grčkoj za dva.

Kompanije s juga Europe poput Grčke, Italije, Španjolske i Francuske čekaju duže na plaćanje od konkurenata sa sjevera kontinenta, pokazuje istraživanje osiguravajuće kuće Euler Hermes.

Istraživanje je provedeno u 34 države, a pokazuje da kompanije u svijetu u prosjeku trebaju čekati 65 dana da im se plati isporuka robe ili usluga. To je dan manje nego 2017. godine kada je zabilježen najduži rok u posljednjih 10 godina.

Euler Hermes predviđa da će se čekanje na plaćanje ove godine smanjiti na 64 dana uslijed usporavanja svjetskog gospodarstva. Najviše se čeka na plaćanje u Kini, u prosjeku 92 dana.

U istraživanju stoji da svaka četvrta kineska kompanija svoje račune naplati tek nakon četiri mjeseca. Slijede Grčka i Italija s naplatom nakon 90, odnosno 86 dana. U slučaju Italije vrijeme plaćanja produžilo se u odnosu na godinu ranije za pet dana, a Grčke za dva dana.

Dva dana duže čeka se i naplata u Francuskoj (73 dana), a dan duže u Španjolskoj (78 dana). S druge strane, u Njemačkoj se računi plaćaju nakon 54 dana, u Nizozemskoj nakon 53, a u Austriji za 49 dana.

Na globalnoj ljestvici na vrhu je Novi Zeland s naplatom nakon 47 dana. Gledano sektorski, najbolja je situacija u trgovini gdje se, globalno gledajući, na naplatu čeka 30 dana. Najlošije je stanje u elektroničkom sektoru s naplatom nakon 89 dana, stoji u izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close