Tvrtka iz Medvoda ponovno proizvodi Tomosov moped

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2016. u 11:18
Prvi mopedi bit će isporučeni makedonskoj pošti

Proizvodnja mopeda Tori u tvrtki Črešnik trebala bi početi za tri tjedna, a u prvoj fazi na montaži će raditi desetak radnika.

Kompanija Črešnik iz Medvoda pokraj Ljubljane prije godinu dana otkupila je licenciju za proizvodnju nekada popularnih Tomosovih mopeda marke Tori. Makedonskoj pošti već su prodali 120 mopeda, sljedeće godine žele ih proizvesti 2000, a u daljnjem razvoju žele za suradnju privući neku slovensku tvrtku, piše Dnevnik.

"Otkupili smo licenciju i počeli pripreme za proizvodnju, a makedonska pošta naručila je prvih 120 mopeda", rekao je na prezentaciji planova Boštjan Vidovič, direktor i vlasnik kompanije koja se dosad bavila trgovinom i prodajom polovnih vozila. Proizvodnja bi trebala početi za tri tjedna, a u prvoj fazi na montaži mopeda radit će pet do deset radnika. "Za ove mopede postoji veliko zanimanje u zemljama bivše Jugoslavije, u Mađarskoj i Ukrajini", rekao je Vidovič, dodajući da sljedeće godine namjeravaju proizvesti oko 2000 vozila, da bi za dvije godine proizveli 5000 mopeda.

 

35tisuća

mopeda Tori proizvedeno je do 2005. godine u Tomosu

Iz inozemstva će uvoziti samo one dijelove za Torija koji se ne proizvode u Sloveniji, a montirat će se u Medvodama. Prvi modeli Tomosovog Torija, čiji je konstruktor Tone Rifelj, na tržište su izbačeni 1984. Proizvodio se do 2005., jedno vrijeme od dij elova s Tajvana. Računa se da je prodano oko 35.000 komada, manja količina čak i u SAD. Trenutni model Torija, koji se prodaje po cijeni od 1400 eura, razvijen je kao vozilo za različite potrebe tržišta i kupaca, kao što je dostavna služba, pošta ili šumari.

Moped je, prema Vidovičevim riječima, prilagođen zahtjevnim terenima i opremljena prema zahtjevima kupaca, tako da je moguće instalirati različitu opremu, od štitnika za noge, preko vjetrobranskog stakla, do držača za velike vreće ili različite kutije za prijevoz tereta. Mopedi postižu najveću brzinu od 25 kilometara na sat, za što nije potrebna registracija, dok vozač ne treba kacigu, a nudit će se i model koji postiže 45 kilometara na sat, za koji je potrebna registracija, a kaciga je obvezna. Motor ima ugrađen četverotaktni agregat od dva kilovata s ručnim mjenjačem i četiri stupnja prijenosa. Agregat je Hondin, kao i prijenosni sustav. 

Šire ponudu

Planiraju i električni model
Svojom ponudom Črešnik se ne želi natjecati s današnjim skuterima, a u slovenskoj kompaniji objašnjavaju da je Tori dizajniran za korisnike koji zahtijevaju snažan motor, lako održavanje i korištenje. Za tehnički dio proizvodnje i daljnji razvoj odgovoran je dizajner modela Toni Rifelj. Sljedeći modeli imat će pogon na električnu energiju. Prema riječima Rifelja, pripremaju i model za mlade i s automatskim mjenjačem.

Komentirajte prvi

New Report

Close