VIDEO: Tvorac Androida predstavio svoj prvi pametni telefon

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. lipanj 2017. u 15:01
Cijena u Americi je već od 699 dolara

Rubinov startup Essential lansirao je uređaj koji ima i opciju spajanja drugih gadgeta, poput kamere.

Andy Rubin, tvorac operativnog sustava Android, prisutnog u 87 posto mobilnih uređaja (telefona, tableta…) u svijetu, predstavio je svoj prvi pametni telefon otkako je 2015. osnovao startup Essential.

Tehnološki mediji objavljuju da je riječ o modeu PH-1, za koji se već piše da ga krase dosad neviđene značajke. Uređaj radi, očekivano, na Androidu, cijeli prednji dio je zaslon. Druga je bitna značajka što je smartphone modularan, mogu se spajati drugi gadgeti zahvaljujući magnetnim priključcima na poleđini. Jedna od opcija je i kamera od 360 stupnjeva. Business Insider piše da je Rubin mjesecima golicao maštu poklonicima, puštajući detalje o projektu, i da prve službene objave potvrđuju njegove 'teasere' kako je riječ o vrhunskom uređaju.

PH-1 ima 128 gigabajta unutarnje memorije, proširive karticima, radna memorija je 4 GB, ekran veličine 5,7 inča, veći od onog na iPhoneu 7. Kamera je 13 megapiksela, a frontalna za selfije 8 MP.  Cijena je 699, a s kamerom 360 ° 749 dolara, zasad samo u Americi. "Ovaj je uređaj za premium segment, koji će izazvati konkurente iz Samsunga i Applea i privući njihove korisnike. No, pitanje je kako brzo će im oteti dio udjela", kažu upućeni u kretanja na tržištu.

 Rubin (55) je početkom 90-ih radio u Appleu i nizu drugih tvrtki, kao suosnivač tvrtke Android 2003. bio je među programerima koji su stvarali istoimeni mobilni sustav; tvrtku je 2005. kupio Google, u kojem je Rubin napredovao do potpredsjednika. Iz Googlea odlazi 2014. i postaje CEO Essential, u kojem je okupio i stručnjake koji su radili i za Apple, Samsung i HTC, a sa ciljem stvaranja vrhunskog pametnog mobitela naspram iPhonea i Samsungovih Galaxyja. Essential je pred novim krugom potrage za ulagačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close