Tuzlanskom aerodromu planove kvari banjalučki

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2018. u 22:00
Wizzair jedini leti za Tuzlu, ukinuo je 4 sezonske linije/DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Banjalučki aerodrom cilja postati regionalni jer planira ‘oteti’ putnike susjednima, od Tuzle do Beograda, Sarajeva pa i Zagreba.

Aerodrom u Tuzli, nakon sarajevskoga drugi po prometu od četiriju komercijalnih zračnih luka u BiH, doživio je pad broja putnika, prema rezultatima za listopad bilo ih je 2,8% manje nego lani u isto doba.

Razlog je očit – mađarski Wizzair, niskobudžetna kompanija koja jedina leti iz i u Tuzlu, ukinuo je, piše Indikator.ba, četiri linije koje su bile sezonskoga, ljetnog karaktera pa zimi nema letova za Baden Baden u Njemačkoj i Billund, Stockholm i Vaxjo u Švedskoj.

Smanenje prometa zbog toga će se i nastaviti, ali ne samo zbog manje linija već i zbog konkurencije u Banjalučkom aerodromu, kamo su počeli slijetati avioni Ryanaira, vodećega low budget igrača.

“Neki putnici radije lete za Banja Luku jer im je bliže, tim prije što oba grada imaju letove za Njemačku i Švedsku, a oba čak i za isti grad – Memmingen u Njemačkoj”, navode na poslovnom portalu, ističući da će i unatoč tome cilj tuzlanskog aerodroma, da opsluži 570.000 putnika u jednoj godini, biti ostvaren.

 

570 tisuća

putnika ove će godine opslužiti aerodrom u Tuzli

Podaci za razdoblje od siječnja do listopada govore da ih je bilo 514.338, odnosno 12,2% više nego lani u tom razdoblju.

U Banja Luci, pak, plan je godinu završiti s oko 23.000 putnika (lani ih je bilo 20.850), a već sljedeće godine više od 100.000.

Tamošnje vlasti računaju da će “oteti” putnike susjednim aerodromima, poput Sarajeva, Beograda, ali i Zagreba, a jesenas su ustvrdile kako ova zračna luka ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa, pisale su Večernje novosti.

 To bi donijelo mogućnosti i za jačanje gospodarstva, turizma i samog putničkoga prometa u u Republici Srpskoj.

Istodobno sazrijevaju i planovi oko realizacije aerodroma u Bihaću, na lokaciji Golubić. Indikator otkriva da se kroz javnu nabavu traži izvođač radova na probnoj dionici poletno-sletne staze, radove će financirati Federacija BiH u sklopu projekta unapređenja avioprometa u zemlji.

 Vrijednost je oko 10 milijuna kuna, gradnja testne piste očekuje se krajem godine. Ukupna vrijednost projekta izgradnje aerodroma Golubić iznosi 20-25 milijuna eura, prema v.d. direktora tvrtke Aerodrom Bihać Elvedinu Sediću.

Komentirajte prvi

New Report

Close